Annons
Nyheter

Ötab räknar med nollresultat

Nyheter • Publicerad 11 september 2007

ÖLAND

”Ryktet om min död är betydligt överdrivet”, lät författaren Mark Twain en gång meddela. Ord som Gustaf Öholm skulle kunna lånat när han presenterade Ötab:s delårsbokslut. För nu sägs man gå mot ljusare tider.

Annons

Ölands Turist AB, Ötab, har onekligen färdats i motvind – men nu verkar vinden ha vänt, åtminstone av de positiva tongångarna i samband med delårsbokslutet att döma. ”Brakförlust för Ötab...”, ”Ötab kan inte betala sina räkningar – konkursen är nära”och”Ötab räddat av miljonborgen”är bara några av rubrikerna som gått att läsa om Ölands Turist AB i år, den senaste så sent som för mindre än två veckor sedan. Nu verkar dock problemen vara över – åtminstone om man får tro Ötab: Ölands Turist AB har under året vänt de senaste årens negativa trend och gjort en riktig ”turn around”, proklameras det stolt i ett pressmeddelande.

FÖRNEKAR KRIS

Ett Ötab i kris i slutet av augusti och nu plötsligt en ”turn around” bara ett par veckor senare. Hur förklarar Ötab:s vd Gustaf Öholm detta?

– I min värld har inte Ötab varit i någon kris, i alla fall inte med de beslut och den budget jag arbetat efter, säger Öholm.

– Det är klart att den senaste tidens skriverier har varit tråkiga, men det viktiga för mig är att bolaget har vänt och att det går bra för våra aktörer och Öland. Vi har fått ett kvitto på att vi är på rätt väg och nu ska vi öka tempot i allt vi gör. Stämningen i bolaget är på topp.

NOLLRESULTAT

Enligt Gustaf Öholm har försäljningen mot budget ökat 27 procent innevarande år, vilket betyder 3,5 miljoner kronor i ökade intäkter, påpekar han.

Försäljningsökning mot budget säger väl egentligen ingenting om verkligheten, utan bara om hur ni budgeterat. Då är det väl betydligt intressantare att omsättningen minskat 8,5 procent från förra året?

– Det kan jag inte kommentera i nuläget. Jag förstår inte hur du räknat. Vi har ökat mot försäljningsresultatet 2006 med nästan 20 procent. Faktum är att vi gått från ett negativt resultat på 1,3 till en prognos som visar på ett nollresultat, det vill säga en förbättring på 1,3 miljoner.

EJ RELEVANT

Annons

Rörelseresultatet per 2007-07-31 är, enligt pressmeddelandet, 880 500 kronor plus.

Men den 31 maj 2006 redovisade Ötab en vinst på kronor, vilket ju är betydligt mer än 880 500. Har då inte Ötab i själva verket gått kräftgång?

– Det där är ju en ögonblicksbild som inte blir relevant. Det viktiga är prognosen.

En jämförelse av dessa siffror är missvisande eftersom det senaste delårsbokslutet ”är det första där alla kostnader och intäkter är korrekt periodiserade”, säger Öholm.

INGA BIDRAG

Enligt pressmeddelandet sägs också att ”likviditeten är säkrad för resterande del av året”.

Det är väl bara tack vare stora banklån och bidrag?

– Det är klart, om man tar bort budgeterade intäkter blir det problem – men det gäller ju alla företag.

Och Gustaf Öholm är noga med att betona att det faktiskt inte handlar om pengar för att räta upp resultatet, utan pengar som redan är förbrukade i den beslutade budgeten. Dessutom påpekar han att ”banklånet” inte är något lån, utan ett borgensåtagande (av Ölands Kommunalförbund på 2,3 miljoner sedan Ölands Bank dragit in Ötab:s tillfälliga kredit, reds anm). Och ”bidragen” från ölandskommunerna är inga bidrag, utan köp av en tjänst.

OPTIMISTISK

Annons

Med vad man än kallar pengarna för, är det uppenbarligen inga slantar Ötab utan vidare kan ta för givna, åtminstone inte att döma av alla tidigare turer med delägarna (Ölands kommunalförbund och Ölands Näringsliv). Hur likviditeten är 2008 vet inte ens Gustaf Öholm, men han säger sig vara ”oerhört glad och optimistisk” inför framtiden.

– Våra aktörer har hittills haft fler besökare och högre omsättning tack vare Ölands Turist AB:s nya försäljningskanaler. Man har tjänat mer pengar och än är vi bara i början på vårt nya arbetssätt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons