Annons
Nyheter

Ötab räddat av miljonborgen

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2007

ÖLAND

En 2,3 miljoner kronor stor borgen räddade turistbolaget Ötab från bankrutt.

Annons

– Egentligen är det inget märkvärdigt, det vi i Ölands Kommunalförbund gjorde var att infria en del av de löften som ställts till Ötab, avdramatiserar ordförande Lisbeth Lennartsson.

Ötabs finansiella kris hade sin grund att de medel  – 2,3 miljoner kronor från kommunerna och 400 000 kronor från Ölands Näringsliv för utvecklingskostnader, bland annat ny webbplattform  – bolaget utlovades under 2007 har dröjt på grund av politisk tveksamhet. Läget blev akut under tisdagen denna vecka då Ölands Bank drog in Ötabs tillfälliga kredit på 2 miljoner kronor. Beskedet från banken utlöste febril aktivitet hos direktionen i Ölands Kommunalförbund som inkallades till extra-sammanträde på stadshuset i Borgholm.

BRÅTTOM BRÅTTOM

– Det var bråttom att infria de löften som gavs till Ötab redan i december förra året, medger Lisbeth Lennartsson, ordförande för Ölands Kommunalförbund och kommunalråd i Borgholm.

– Den budget bolaget jobbat efter under året bygger på en stor ekonomisk insats från kommunerna och när de pengarna dröjt är det inte konstigt att bolaget fick problem.

Bankens nej till Ötab tonar Lisbeth Lennartsson ner.

– Som jag förstått det har parterna pratat förbi varandra – banken ansåg att krediten var kopplad till kommunernas betalning för turistbyråinformationen och när de pengarna betalades drogs krediten in medan Ötab hade uppfattningen att krediten var kopplad till turistbyråpengarna och utvecklingspengarna.

LÅNAR TILL DRIFTEN?

Borgensåtagandet innebär att Ötab går till banken och lånar 2,3 miljoner.

– Det hade varit bättre med rena pengar från kommunerna, men jag ville ha en snabb lösning på en fråga som snurrat runt så mycket och så länge. De här pengarna skulle egentligen ha betalats ut under våren, men det har inte gått att få en enig direktion.

Annons

Ötab lånar till driften?

– Det är frågan... Cirka en miljon kronor är i alla fall ren investering, där ligger kostnaderna för webbplattformen.

Samtidigt flaggar kommunalförbundets ordförande för nya finansiärer.

– Jag känner ingen stor oro för framtiden, det finns fler stora aktörer, lokala och nationella företag, som vill vara med i utvecklingen av Öland. Öland är intressant för många, Öland är ett av landets främsta besöksmål med natur och kultur inget företag kan lägga ner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons