Annons
Nyheter

Ötab överlever trots kritiken

Nyheter • Publicerad 20 juni 2007

MÖRBYLÅNGA

Nu är det klart. Mörbylånga kommun går in med 950 000 kronor till Ölands Turist AB, Ötab. Men beslutet togs inte utan konflikter.

Annons

Ölandsbladet har de senaste dagarna rapporterat om det ekonomiska läget för Ötab. För att inte gå i konkurs behöver de 1,9 miljoner från det öländska kommunalförbundet. 950 000 kronor från vardera kommun. Borgholm har tidigare sagt ja på villkoret att även Mörbylånga skulle gå med på det. Det var därför en tung fråga som låg på kommunfullmäktiges bord vid 23-tiden på måndagskvällen.

BESK KRITIK

Debatten fördes i stort sett mellan kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) och Eddy Johnson (s). Innan frågan om Ötab kom upp, redogjorde Kent Ingvarsson för Mörbylånga kommuns budget, som visar ett förväntat underskott på fem miljoner kronor för 2006. Den prognosen gjorde att Ingvarsson fick besk kritik av Eddy Johnson i samband med att Ötab togs upp till diskussion:

– Det här handlar om en anslagshöjning på 150 procent och det är intressant att han kommer med det här nu, när han nyss sagt hur skranglig budgeten är. Vi ligger fem miljoner back men han är inte blyg ändå. Vi kan inte kasta iväg en miljon utan att veta var den tar vägen.

”SKRÄMMANDE”

Johnson kritiserade också att Ötab lagt in kommunernas pengar i budgeten innan det stod klart att de skulle få dem.

– Det är skrämmande. Det går inte att anta att man får två miljoner.

Därefter intog Kent Ingvarsson (s) talarstolen.

– Det är inte med ett leende på läpparna jag försvarar det här, sade han och angav två historiska synpunkter till varför Ötab gått mot negativa siffror.

Han menade att företaget i många år fick EU-bidrag som resulterade i positiva siffror – som aldrig kontrollerades.

Annons

KAN EJ SÄGA NEJ

– 2005 var första året de gick med förlust med 350 000 kronor. Jag tillträdde som styrelseordförande 2006 och det var en obehaglig uppgift eftersom det inte fanns några intäkter de första sex månaderna, sade Ingvarsson och fortsatte:

– Det känns inte bra att försöka försvara det här men vi måste ta detta i år. Vi kan inte säga nej till 950 000 och riva Borgholms beslut. Öland är ett av Sveriges starkaste varumärken och det måste försvaras.

Även Tommy Eliasson (s) stödde förslaget, liksom majoriteten av fullmäktige. Ötab tilldelas nu 1,9 miljoner. Men tillsammans med pengarna kommer också ansvaret att Ötab ska redovisa sin ekonomi innan 2008. Då ska nämligen nya förhandlingar tas upp med kommunalförbundet om perioden 2008 till 2011.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons