Annons
Nyheter

”Ötab kan inte betala sina räkningar - konkursen är nära”

Nyheter • Publicerad 16 juni 2007

ÖLAND

På måndag ska Mörbylånga kommunfullmäktige säga ja, eller nej, till Ölands Turist AB:s begäran om ”ökad uppdragsersättning” på 950 000 kronor. Blir svaret nej från de folkvalda, blir läget synnerligen besvärligt för Ötab, tror kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

Annons

– Då blir det nog tal om konkurs för turistbolaget.

Ölands Turist AB (Ötab), ska i år visa sig från en ny sida med mängder av nysatsningar, mycket av organisatorisk karaktär. På fältet har åtminstone en detalj synts redan nu, den nya katalogen som enligt inblandade parter visar på att Ötab står rustat för den nya tidens utmaningar. Nysatsningen sägs dock kräva mer pengar. Men det enda riktigt substantiella ägartillskott man hittills säkert kunnat räkna in kommer från hälftenägaren – de öländska kommunerna. Den andra hälften, näringslivet, har lovat runt men hållit ganska tunt.

För att sy ihop ”nystartspaketet” kräver Ötab nu ytterligare ägartillskott, från de ägare som man räknar med att kunna förlita sig på, det vill säga Borgholm och Mörbylånga. Bolaget har redan fått 1,3 miljoner kronor i så kallad uppdragsersättning, men nu begär turistbolaget ytterligare 1,9 miljoner. Borgholm har redan sagt ja till hälften, alltså 950 000 kronor, dock under förutsättning att Mörbylånga gör detsamma. Och det är nog säkrast för turistbolagets skull att Mörbylånga faktiskt säger ja, annars kan det gå riktigt illa.

– Säger inte fullmäktige ja på måndag, går de i konkurs på tisdag, säger förre ordföranden i Ötab och tillika kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m).

– Kan man inte betala sina räkningar är det dags att upprätta en kontrollbalansräkning. Och då ligger konkursen på lut.

(Kontrollbalansräkning upprättas då det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, reds anm).

MYCKET DÅLIG LIKVIDITET

Enligt Kent Ingvarsson är likviditeten i bolaget ytterligt dålig.

– Vi, kommunerna, har redan givit bolaget 1,3 miljoner kronor. Och de pengarna är slut. Visserligen brukar de första fem-sex månaderna vara besvärliga innan bokning och annat rullar i gång. Men man borde se till att hushålla med de pengar man har.

Kent Ingvarsson uttrycker också ett visst bekymmer över att styrelsen inte blivit informerad om det prekära läget.

Annons

– Ekonomin har inte redovisats för styrelsen. Något som ordföranden (Rolf Edmark) faktiskt borde ha bemödat sig om. Men vi har inte fått någon information.

Men kan då inte näringslivet gå in som en räddande ekonomisk ängel och reda upp det hela? Näringslivet har under 15 års tid sagt att man självständigt, utan kommunal backning, ska ta över ruljangsen. Den tidigare ordförande ser inga sådana tecken.

– Det finns i allra högsta grad oro över att Ötab inte klarar det här. Och bristen på nya medlemmar i Ölands näringsliv som vill delta i Ötab är också mycket oroande.

100 ARBETSTILLFÄLLEN

Gustav Öholm, vd för Ötab, har en helt annan uppfattning.

– Läget för bolaget ser mycket ljust ut och det finns stabilitet. Jag är inte orolig för det.

Men det extra kommunala bidraget på 1,9 miljoner är nödvändigt för att inga obehagligheter ska uppstå?

– Vi har en god likviditet, men självklart behöver vi pengarna. De är redan budgeterade.

Gustav Öholm tycker att det är ”lite tråkigt” att många kan uppfatta situationen som om bolaget kräver ännu mer pengar.

– Men så är det inte. Pengarna är redan beslutade. Och det är inte pengar som kastas i sjön. Antalet arbetstillfällen kommer att öka, vi talar om minst 100 arbetstillfällen. Kommunernas skatteintäkter kommer givetvis också att öka i det sammanhanget. Det kan rörs sig om 20 miljoner. Nu startar vår utvecklingsprocess och bokningsflödet är i full gång.

Annons

Gustav Öholm framhäver också den nya katalogen som ett signum för en positiv utveckling.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar.

VÄRDEFULLT VARUMÄRKE

Enligt Gustav Öholm är det alltså något i stil med strålande tider härliga tider för turistbolaget, medan den tidigare ordföranden talar om konkurs. Vem har rätt? Kent Ingvarsson vidhåller att bolaget lever farligt.

– Rent matematiskt, det är bara att räkan på löner och intäkter har bolaget likviditetsproblem. Och blir det nej i fullmäktige till de extra pengarna kan det mycket väl vara katastrof för bolaget. Min bestämda uppfattning är att Ötab befinner sig i ett mycket besvärligt läge.

Hur kommer du själv att rösta nu på måndag?

– Jag vill att bolaget ska leva vidare. Men jag vet redan nu att vi kommer att få en het debatt i fullmäktige. Alla kommer inte att rösta ja. Men personligen tycker jag de tär synd på varumärket om det försvinner. Det är ganska dyrbart.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons