Annons
Nyheter

Ötab - ”Det finns ingen inteckning”

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2009

Lisbeth Lennartsson (C) kan sluta leta. Det är fullständigt onödigt. Det finns ingen företagsinteckning i turistbolaget Ötab för 2009. Och därmed kvarstår frågan: hur befrias skattebetalarna från ansvarsförbindelsen på 2,7 miljoner kronor i det numera privata turistbolaget?

Häromveckan (8:e oktober) kunde Ölandsbladet meddela att det inte blev någon lösning på det omtalade borgensåtagandet i turistbolaget Ötab som skattebetalarna på Öland står för.

Annons

Trots flera förhandlingsrundor mellan Ölands Kommunalförbund och valda delar av företrädare för Ötab låg ansvarsförbindelsen på 2,7 miljoner kvar i Ölands Kommunalförbunds händer.

Vid denna sista förhandlingsrunda dök dock ett nytt kort upp. Enligt Ölands Kommunalförbunds ordförande, Lisbeth Lennartsson (C), skulle det finnas en företagsinteckning i bolaget som skulle ersätta skattebetalarnas ansvarsförbindelse. Problemet var bara att ingen riktigt hade kläm på var denna företagsinteckning skulle finnas – på banken eller någonstans bland turistbolagets gömmor.

Men Ölandsbladet har svaret: det finns ingen företagsinteckning för 2009. Det är med andra ord meningslöst att leta vidare. Enligt Bolagsverket, som har registret på dylika ting (tidigare var det Malmö tingsrätt), är det noll i just den kolumnen.

Däremot finns det en gammal företagsinteckning från 2007 som även finns med i 2008 års bokföring. Denna inteckning är värderad till 2 325 000 kronor. Alltså långt ifrån de 2 700 000 kronor som skattebetalarnas ansvarsförbindelse står för.

Risken är således överhängande att det till slut ändå blir Ölands Kommunalförbund, det vill säga alla öländska skattebetalare, som får infria krediten på 2,7 miljoner kronor.

Ötab har annars gjort frenetiska försök att dra in friska pengar – men på ett mycket oortodoxt sätt. Häromveckan gick företaget ut med en annons där man önskade få in 5 000 kronor per ”medlem” i det öländska näringslivet. Upplägget påminner inte så lite om en slags aktieemission.

I normalfallet brukar ett bolag som vill håva in pengar först visa upp en hållbar utvecklingsplan på en treårsperiod framåt. Denna plan bör dessutom innehålla ett periodbokslut.

Men enligt turist-vd Gustaf Öholms uttalade i en tidigare intervju i Ölandsbladet är man inte ”riktigt klar” med tertialbokslutet för augusti än.

Fast med en Ötab-ordförande, Rolf Edmark, på en i tid obestämd turistresa ute i Europa är det kanske inte så lätt att få allting att klaffa...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons