Annons
Nyheter

Ötab blir Vöab: Näringslivet vill ta över Ölands Turist AB

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

ÖLAND

Är det dags för tungviktarna inom näringslivet att ta över Ölands Turist AB? Tre representanter – Johan Barkewall, Richard Teern och Stefan Norén – har presenterat ett ”förslag till ägarspridning” i bolaget. I förslaget tar näringen över 68 procent av bolaget medan kommunernas andel sjunker till 29 procent. Föreningen Ölands Näringsliv behåller tre (3) procent...

Annons

I åratal, för att inte tala i termer av decennier, har politiker efterlyst näringslivets engagemang i Ölands Turist AB (Ötab). Det har varit en myckenhet av ord men väldigt lite verkstad från det så kallade näringslivet, vilket tydligt visas av vilka som stått för de ekonomiska fiolerna under årens som gått – de öländska skattebetalarna. Nu ser det dock – ”äntligen” säger ledande politiker som Ölandsbladet talat med – ut som om näringslivet faktiskt på allvar siktar på att ta över. Ett tungt triumvirat bestående av en före detta moderatpolitiker och campingägare, Johan Barkewall, en ICA-handlare, Richard Teern, samt hotellentreprenören Stefan Norén, har dragit upp riktlinjerna för ett nytt bolag – Vision Öland AB (Vöab). Detta bolag presenterar nu ”ett förslag till paketlösning med Vision Öland AB som köpare och med Ölands Kommunalförbund och Ölands Näringsliv som säljare av aktier i Ötab.”

UPPLÄGGET

Hur ska då detta gå till? I korthet ser förslaget ut som följer: Vöab köper hälften av Ötab:s aktier, 150 stycken, av hälftenägaren Ölands Näringsliv för en (1) krona. Efter denna affär tecknar Vöab en nyemission om 200 A-aktier (röststarka aktier) i Ötab till kursen 10 000 kronor – summa två miljoner kronor. Nyemissionen avser att ersätta det kapitaltillskott som Ölands Kommunalförbund och Ölands Näringsliv avtalat om i den så kallade ”Avsiktsförklaringen” från december 2006. Ölands Näringsliv erbjuds i sammanhanget att teckna sig för röstsvaga B-aktier á 1 000 kronor. När detta dribblande är klart ðman förutsätter att Ölands Näringsliv köper 150 B-aktier ð ser ägarfördelningen ut på detta sätt:

• Vöab äger 350 av 500 A-aktier plus 150 B-aktier, vilket utgör 68 procent av kapital och röster i Ötab.

• Ölands Kommunalförbund äger 150 A-aktier, vilket utgör 29 procent av bolaget.

• Ölands Näringsliv, som bara äger 150 B-aktier, får nöja sig med tre (3) procent.

BINDANDE?

Vöab gör nu vissa antaganden och ställer upp vissa förutsättningar för att det hela ska gå i lås. Bland annat tar man för givet att de båda ö-kommunerna fortsätter att köpa tjänster av Ötab, eller som man i klara verba uttrycker det: ”Ölands kommunalförbund är fortsatt en av Ötab:s största kunder genom sin årliga beställning av turistbyråtjänsten i Träffpunkten/Borgholm enligt särskilt avtal som upprättas på gällande nivå av 3,2 miljoner kronor per år, med förhandlingsklausul om volym/pris för fem år framåt.” Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som i och för sig är glad över att ”näringslivet nu visar lite ansvar” är dock inte lika tvärsäker på att kommunförbundet bör bindas fast vid det nya bolaget med tvingande köp av tjänster.

– Det måste givetvis vara en förhandlingsfråga. Vi kan inte lova miljontals kronor av skattepengar i åratal framåt. Dessutom finns det åtta miljoner i ett underskottsavdrag, gamla skulder i bolaget som skattebetalarna stått för, som borde gå tillbaka till skattebetalarna.

FÖRANKRING

Annons

Ölands Kommunalförbunds ordförande, Lisbeth Lennartsson (c) är mer omedelbart förtjust i upplägget.

– Det är på tiden att det ”tunga näringslivet” nu går in på allvar. Och jag är mycket tillfreds med att det verkar vara något påtagligt på gång.

Men även Lisbeth Lennartsson har vissa frågor som hon vill ska utredas mer.

– År 2010 går hyresavtalet på Träffpunkten ut. Vi har förberett oss för att slippa denna tunga kostnad. Frågan blir då om vi ska köpa turistbyråverksamheten via Ötab eller utveckla egen likvärdig verksamhet till en lägre kostnad. För övrigt måste vi förankra förslaget politiskt och dessutom kalla in juridiks kompetens innan vi kan göra affär.

ERSÄTTARE

I alla dessa turistturer finns det fler detaljer som givetvis måste utredas. Vad ska exempelvis hända med Skördefesten? Vem tar hand om varumärket Öland? Vilken roll kommer Ölands Näringsliv fortsättningsvis att spela? När det gäller Skördefesten är det politiska siktet inställt på självständighet.

– Politiskt finns det ett intresse av att Skördefestens vänner köper tillbaka Skördefesten, säger Lisbeth Lennartsson utan krusiduller.

– De bör kunna stå på egna ben.

Varumärket Öland är en knepigare nöt att knäcka.

– Det vore märkligt om rättigheterna till varumärket Öland förvaltas av ett bolag där kommunerna är minoritetsägare.

Ölands Näringsliv – de något ”lättare” aktörerna – ger inte Vöab-folket många vitten för. Åtminstone inte om man ska lita till deras beskrivning av affären: ”I vilken utsträckning Ölands Näringsliv ska leva vidare som organisation efter en affär Ötab avgör föreningens stämma...” Man föreslår konkret att Ölands Näringsliv ”ombildas till en ideell förening som bland annat tillvaratar B-aktieägarnas intressen i Ötab och som tillsätter en ersättare i styrelsen för Ötab...” En ersättare. Tja, det är långt ifrån nuvarande status som hälftenägare i turistbolaget. Å andra sidan föreslås de båda ö-kommunerna bara få en styrelserepresentant. Men betala flera miljoner i tjänsteköp ska de (alltså den skattebetalande menigheten i kommunerna) ändå fortsätta att göra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons