Nyheter

Ötab-affär skjuts på framtiden

Nyheter • Publicerad 11 april 2008

ÖLAND

ÖTAB-affären skjuts upp.

– Till fjärde kvartalet eller årsskiftet, men vi är i stort sett överens, det blir affär, säger Tommy Eliasson från Ölands Kommunalförbund, säljare av ÖTAB.

Såväl köpare som säljare bedyrar att affären ska bli av, men pekar på tidsfaktorn  när förseningen ska förklaras.

– Vi vill ha mer tid, säger Lisbeth Lennartsson, ordförande för Ölands Kommunalförbund, hälftendelägare av turistbolaget ÖTAB.

– Det viktiga är att  vi i princip är överens, men upphandlingen av turistbyråtjänster tar sin tid och då har vi gemensamt kommit överens om att skjuta på affären, till fjärde kvartalet eller årsskiftet, säger hennes kommunalförbundskollega Tommy Eliasson, till vardags s-märkt politiker i Mörbylånga.

ZICK–ZACK

Den tänkte köparen ”näringen”, i form av Vision Öland (VÖAB), följer samma spår.

– Vi känner på samma sätt, men konstaterar att affären tappat i styrfart. Den var tänkt till den 1 april, men det blev icke så, säger Johan Barkewall från Vision Öland.

– Under sommaren måste vi sätta fokus på våra egna företag för att sedan i lugn och ro fortsätta förhandlingarna, fortsätter han.

Richard Teern, ICA-handlare i Borgholm och representant för Vision Öland, beskriver vägen fram till överenskommelse som ett ”zick-zackande”.

– Vi zick-zackar oss framåt sakta men säkert, det är ingen motorväg, säger Richard Teern och konstaterar att det är skillnad på affärer och affärer. Inte minst medialt.

– Det här är inte att köpa en produkt, det är mycket mer än så - det är känslor och det är offentligt.  Och att göra affärer med det offentliga är en helt annan sak än att göra affärer i det privata affärslivet.

INKRÅM

Under resans gång har även affären som sådan förändrats. Det som tidigare var en ren aktieaffär är nu en inkråmsaffär där kommunerna (Ölands Kommunalförbund) kan behålla och dra nytta av ett 2,5 miljoner kronor stort ackumulerat underskott. Även komplementärsdelen i Skördefesten stannar hos kommunerna.

– För oss är underskottet inte intressant, vi kan inte ta det, kommenterar Richard Teern.

Den offentliga upphandlingen av turistbyråtjänster går ut ” i dagarna” och gäller för 4+1 år. Anbudstiden är på fyra veckor. Lisbeth Lennartsson anser att den försening upphandlingen medfört inte kunde förutspås.

– I början fick vi fick andra svar från juridisk expertis, att upphandlingen kunde undvikas tack vara en undantagsparagraf.

– Men nu har vi fått andra signaler och den sista var att upphandlingen borde ha gjorts 2001!

TITTAR PÅ

Vision Öland tar åtminstone utåt det lugnt på rabaldret om ÖTAB:s ansträngda ekonomi där Ölandsbladet nyligen kunde avslöja att den redovisade förlusten för 2007, minus 356 000, enligt god redovisningssed och utomstående bedömare i praktiken var drygt en miljon kronor stor.

– Det ekonomiska läget i ÖTAB kan vi inte kommentera, men självklart har frågan diskuteras, säger Johan Barkewall.

– För stunden står vi på sidan om och tittar på, men det blir en ägarfråga när vi tar över, inflikar Richard Teern och rapporterar om relativt gott rekryteringsläge till VÖAB, denna ansamling av företagare på Öland.

– Den stora rekryteringen är mer eller mindre färdig. Arton är klara och vi pratar med ett 30-tal. Samtidigt har vårt fokus inte funnits på rekryteringen, när det kommit fram olika stenar att lyfta på under förhandlingarna har det blivit fokus på annat.

Fredagens besked från Ölands Kommunalförbund och Vision Öland innebär att verksamheten i ÖTAB rullar på som vanligt, åtminstone året ut. Men ändå inte. En årsstämma måste göras innan halvårsskiftet.

FÖRÄNDRINGAR

Mycket talar för stora förändringar i bolagets styrelse, även om Tommy Eliasson i sin roll som valberedningens ordförande snabbt passar på frågan.

–  Valberedningen har inte haft något sammanträde, så frågan har inte varit uppe, säger han.

Representanterna för VÖAB använder större klarspråk.

– Det blev nyligen stora förändringar i Ölands Näringslivs (den andre hälftendelägaren till ÖTAB, reds anm) styrelse och det måste även bli förändringar  i ÖTAB:s styrelse,  säger Richard Teern med det bistra tillägget:

– Valberedningen har att göra.

Bland de poster valberedningen har att föreslå namn till finns ordförandeposten. I dag är den omstridde borgholmspolitikern Rolf Edmark (m) ordförande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.