Annons
Nyheter

Osäkert boende i yttre hamnen

Nyheter • Publicerad 1 april 2007

BORGHOLM

Två månader till – sedan tvångsflytt?

Annons

– Kan föreningen inte visa att de bor säkert måste de kanske flytta ut, en sådan åtgärd får nämnden överväga, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Jan Erici om de omstridda bostäderna i yttre hamnen i Borgholm.

I praktiken är de exklusiva lägenheterna i hamnmagasinet vid yttre hamnen att betrakta som svartbyggen, detta då gällande detaljplan endast tillåter kontor med övernattningsmöjlighet. Ändå valde kommunen den mjuka linjen mot bostadsrättsföreningen och tillät boende under pågående planprocess, dock med villkoret att föreningen kan visa att de bor säkert: en teknisk utredning av fastigheten efterlystes. Kravet mot föreningen ställdes i augusti/september förra året och besvarades nyligen.

– Föreningen säger att de inte hittat något företag som är villigt att göra jobbet. Högst otillfredsställande, kommenterar Jan Erici.

KOMMUNENS KRAV

Kommunens krav är att föreningen visar att byggnaden uppfyller alla tekniska egenskapskrav för flerbostadshus. Dessutom sägs att byggnaden inte ska vara belastad med miljöföroreningar som kan bli ett hinder för boende och att föreningen deltar i kostnader för kommande planläggning och eventuella exploateringskostnader.

– Det är viktigt att föreningen gör dokumentation, inte minst ur brandsäkerhets-synpunkt. Om så ej sker och något händer kan kommunen ställas till ansvar för att inte ha agerat.

INOM TVÅ MÅNADER

När ärendet nyligen fanns på miljö- och byggnadsnämndens bord gavs föreningen ytterligare respit.

– Föreningen får två månader på sig att åtgärda det här. Klarar föreningen inte vårt krav får nämnden överväga om bostadsrättsinnehavarna måste flytta ut. För kan de inte visa att byggnaden uppfyller de tekniska kraven går lägenheterna inte att använda som bostäder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons