Nyheter

Orsaken till dykolyckan oklar: Utrustningen skall undersökas

Nyheter • Publicerad 2 juni 2008

SEGERSTAD

Den man som saknades i mer än ett dygn efter ett dyk under lördagen, hittades och bärgades av sina kamrater på söndagskvällen. Teknisk undersökning och obduktion ska förhoppningsvis visa vad som inträffat. Det finns dock inga misstankar om brott.

Mannen bärgades klockan 19:45. Kroppen fördes med Kustbevakningens fartyg till bårhuset på Länssjukhuset i Kalmar. Under måndagen flyttades den vidare till rättsmedicinska avdelningen i Linköping, för obduktion.

HADE EJ FASTNAT

Efter förhör med dykarbåtens besättning, har alla misstankar om brott avförts. Det ser ut att handla om en olycka.

– Mannen anträffades där han dök, men han satt inte fast, säger Jan Bolmgren, förundersökningsledare vid Kalmarpolisen.

Vad som kan ha orsakat olyckan är ännu oklart.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi måste vänta på undersökningen av kroppen och mannens utrustning, säger Jan Bolmgren.

Mannen kommer från Stockholmstrakten och är född 1973. Fartyget han åkte med heter Stora M. Det har sin hemmahamn i Sandhamn, Karlskrona och gör dykresor med betalande gäster. Vraket de dök vid i lördags är ångfartyget ”Emmy Haase”, som förliste en stormig natt den 24 september 1887.

Dykningarna utfördes på 55 meters djup. Vid halv ett-tiden på lördagen var mannen 40 minuter försenad och kamraterna började bli oroliga. Sjöräddningen och Kustbevakningen larmades. Under lördagen spärrades platsen av. Kustbevakningens enhet sändes dit från Gotland och stannade över natten samt under söndagen.

OANVÄND FLASKA

Två av Sjöräddningens helikoptrar sökte efter mannen under lördagseftermiddagen. Även hans kompisar dök för att lokalisera honom. Samtliga sökningar genomfördes utan resultat och avbröts vid 16-tiden på lördagen. Luften som han hade med sig i tuberna skulle räcka i en timme, chansen var därför obefintlig att hitta honom i livet. Under lördagsnatten förhördes besättningen på dykbåten av Blekinge-polisen. Brott kunde då uteslutas.

Avspärrningarna och dykförbudet hävdes på söndagen. Kustbevakningens båt fanns kvar på platsen då dykbåtens besättning återvände för att göra egna sökningar. Under en sådan dykning hittades först delar av mannens utrustning.

– Det är en flaska med Nitrox-blandning, som behövs när man stiger från ett djup som är över 40 meter. Mannen hade hängt flaskan vid vraket tills han skulle gå upp, men den har aldrig använts, sade Jan Cederholm, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Det var också vid dessa dykningar som kompisarna lokaliserade dykarens kropp, och bärgade den (se separat artikel).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.