Annons
Nyheter

Oro i frivilligleden i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 28 februari 2012

MÖRBYLÅNGA

Medlemmarna i Frisam – Frivilliga i Samverkan – i Mörbylånga kommun är oroade över rykten om att deras stöd från kommunen kommer att minska. – Men det finns ingen anledning till oro. Kommunen kommer att både bredda och förstärka sin medverkan, försäkrar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

Annons

Utan den frivilliga och oavlönade verksamhet som pågår inom särskilt vårdsektorn, och som många medborgare kanske inte ens känner till, skulle nationen totalt braka samman.

I kretsarna av beslutsfattare är man dock mer medvetna om vilken insats anhörigvårdare, Röda Korset, Lions, penisonärsorganisationer med flera betyder.

En sammanslutning av många av dessa frivilligorganisationer går under beteckningen Frisam – Frivilliga i Samverkan.

– Vi är runt 60 medlemmar i organisationen som utför ett helt oavlönat arbete ute i samhället, säger Egard Luvö, som påtagit sig rollen som en slags koordinator för alla dessa medlemmar i Mörbylånga kommun som i sin tur representerar olika organisationer.

KATASTROF

Vad sysslar då Frisam och dess medlemmar med?

– Vi är mycket ute i samhället och besöker ensamma personer. Det finns tyvärr många som lever ett mycket isolerat liv och vi försöker bryta denna isolering.

– Men det rör sig inte enbart om ensamma äldre. Vi stöttar också familjer och andra som kan behöva en medmänsklig insats.

Allt detta arbete sker, som redan framgått, oavlönat och frivilligt. Kommunen är dock inblandad genom att ha en särskild tjänst som så kallad anhörigsamordnare på 75 procent.

– Vi är oroliga för att denna tjänst håller på att minskas och i förlängningen försvinna.

Annons

– Och det skulle vara en fullständig katastrof för oss, säger Britta Nilsson.

FÖRSTÄRKNING

Det man är oroliga för är således att all frivilligverksamhet skulle lämnas vind för våg.

– Det måste finnas någon som har total överblick över situationen i kommunen för de människor som behöver vårt stöd. Det kan vi inte klara själva, påpekar Ingegärd Lang.

Denna oro som Medlemmarna i Frisam ger uttryck för har blivit ett aktuellt politiskt ärende. Bland andra har Margaretha Lööf Johansson (S) ställt några frågor till kommunstyrelsens ordförande, Kent Ingvarsson (M) som rör just tjänsten som anhörigsamordnare.

Av Kent Ingvarssons skriftliga svar framgår att kommunen erhåller 32 kronor per invånare – det vill säga totalt 450 000 kronor – som används till denna verksamhet.

Hur stor del av dessa pengar som fortsättningsvis ska användas till anhörigsamordnaren framgår också.

– Det här är ingen politisk fråga i egentlig mening, säger Kent Ingvarsson som dock har inhämtat upplysningar av M -chef Ann Willsund.

– Så vad jag förstår ska anhörigsamordnaren fortsätta att jobba med anhörigstöd med 50 procent av sin tjänst. Sedan kommer uppgifter att läggas ut på fler personer, som redan har anställning inom kommunen idag.

• Som har bäring på det som Frisam sysslar med?

– De kommer att få prioritera i sina arbetsuppgifter och lägga mer fokus på anhörigstöd. Vi både förstärker och breddar kommunens insatser på området, lovar Kent Ingvarsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons