Annons
Nyheter

Omvärlden blev utan telefonförbindelse till Öland

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2006

ÖLAND

Under drygt en timme i går förmiddags var omvärlden utan telefonförbindelse med i stort sett hela Öland – vilket troligen inte inträffat någonsin tidigare, enligt Telia.

Annons

Strax före klockan åtta på morgonen tystnade öns telenät, inklusive Telias mobilnät, plötsligt. En till synes oförklarlig tystnad i luren som varade drygt en timme. Omkring 7 300 abonnenter drabbades av felet – i stort sett hela Öland. Även datatrafiken berördes, liksom trygghetslarm och inbrottslarm kopplade via telenätet.

– Men vår nya 3G-teknik berördes inte alls, konstaterar Malin Persson, informatör vid Telias driftövervakning.

KAN BEROTT PÅ ÅSKA

Felet visade sig snart bero på en så trivial sak som ett strömavbrott i huvudaggregatet i Borgholm. På Telias driftövervakning ställer man sig dock undrande till varför strömmen gick, men man har sina teorier.

– Det kan ha berott på åska, tror Malin Persson.

Vad det berodde på att strömavbrottet fick så ovanligt stora konsekvenser har hon dock ingen aning om. Normalt sett borde någon form av reservkraft trätt in, men även detta falerade. Batterikraft var det enda som fanns att tillgå, men detta räckte inte för att hålla liv i telenätet, där driftspänningen blev för låg, berättar Malin Persson.

Men är det verkligen rimligt att öns hela telenät skall kunna slås ut helt av ett enda lokalt strömavbrott?

– Nej, det är det naturligtvis inte. Det är något vi får titta närmare på. Nätet är uppenbarligen alldeles för sårbart, medger man på Telia, som nu skall utreda saken noggrant.

ALLVARLIG HÄNDELSE

På Borgholm Energi känner man inte till något strömavbrott i övrigt. Allt annat tycks ha fungerat som det skulle.

Annons

– Vi hade i varje fall inga som ringde in, upplyser man (men det hade uppenbarligen sina förklaringar eftersom ingen kunde ringa, reds anm).

Lars Malmgren, ställföreträdande räddningschef Öland, kan inte dra sig till minnes att något liknande inträffat tidigare och han ser allvarligt på händelsen.

– Det är riktigt illa när sådant här händer. Allmänheten måste ju alltid kunna nå Räddningstjänsten. Därför gick vi ut med ett meddelande på radion, att den som behövde larma kunde bege sig till närmaste brandstation.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons