Annons
Nyheter

Olsen ny professor i Uppsala

Nyheter • Publicerad 28 mars 2007

KALMAR

Björn Olsen, landets främste expert på fågelinfluensa, blir ny professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset från den 1 oktober.

Annons

– Det är en enorm styrka att få hit en person med en så intressant inriktning på sin forskning, säger Kjell Öberg, dekan vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Björn Olsen är för närvarande överläkare på infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och adjungerad professor i zoonotisk ekologi och epidemiologi på Högskolan i Kalmar samt på institutionen för infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

INTERNATIONELLT UPPMÄRKSAMMAD

Han har sedan många år forskat om zoonoser, det vill säga sjukdomar som sprids från djur till människa i allmänhet, och under de senaste tio åren om fågelinfluensa i synnerhet. Hans forskning har fått stor internationell uppmärksamhet. Under utbrottet av fågelinfluensa var han en vanligt anlitad expert i olika media som TV, radio och press.

– Björn Olsen är en mycket aktiv och ansedd forskare inom ett område som handlar om ett högaktuellt infektionsproblem, säger Kjell Öberg.

Landstingsdirektör Alf Jönsson vid Landstinget i Kalmar län kommenterar Björn Olsens utnämning så här:

– Vi vill naturligtvis gratulera Björn och önska honom lycka till. Utnämningen visar ju också att den forskning som bedrivs på Högskolan i Kalmar ligger i forskningsfronten. Björn kommer att ha kvar visst engagemang i Kalmar, så vårt samarbete kommer att fortsätta om än i andra former.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons