Nyheter

Olovligt(?) bygglov JO-anmäls

Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

RUNSBÄCK

Mörbylånga kommun har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, för bristande hantering av ett byggärende i Runsbäck.

– I den uppkomna situationen känner jag mig helt rättslös och min förhoppning är att JO skyndsamt kan utreda kommunens handläggning, skriver mannen som anmält kommunen.

Enligt anmälaren har kommunen brustit på två punkter. För det första strider det givna bygglovet mot plan- och bygglagen eftersom ett större bostadshus än 90 kvadratmeter placerats närmare tomtgränsen än en meter.

”STRIDER MOT LAGEN”

Detta skall ha skett utan att grannen haft möjlighet till samråd med vare sig kommunen eller byggherren, hävdar anmälaren.

– Placeringen av bostadshuset påverkar värdet av min fastighet negativt och begränsar också mina framtida byggplaner.

Dessutom har kommunen fördröjt en begäran att bygget skulle ställas in, enligt mannen. Att kommunen inte skyndsamt sänt in överklagan till länsstyrelsen strider mot förvaltningslagen, anser han.

– Denna saktfärdiga hantering – medveten eller omedveten – bidrar endast, som jag ser det, till att försämra mina möjligheter att stoppa bygget.

HANDLÄGGNING UTREDS

Miljö- och byggnadsförvaltningen förklarar att det inte inhämtades något yttrande från grannen eftersom byggnationen överensstämde med gällande detaljplan. Att man avvaktade med att översända överklagandet till länsstyrelsen berodde på att byggherren skulle revidera sina ritningar.

Samma dag som de reviderade ritningarna inkom, mindre än två veckor efter mannens överklagande, faxades dock överklagandet till länsstyrelsen.

JO har nu uppmanat Mörbylånga kommun att utreda handläggningen och inkomma med ett yttrande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.