Oljefylld källare kan ge upp till två års fängelse
MÖRBYLÅNGA
Shell står för notan efter felleveransen av dieselolja till en villa på Prästgatan i Mörbylånga förra veckan trots att de anser att även villaägaren hade en skuld i att hans källare oljefylldes. Polisens utredning om ett eventuellt vållande till miljöstörning väntas starta nästa månad.
Först och främst kan vi efter vår utredning konstatera att tankbilschauffören har agerat helt korrekt. Ingen skugga ska fall på honom, säger Martin von Arronet, informationschef Svenska Shell.
Shell har dock brustit i sin hantering när de levererade oljan till fel adress, medger han, men påpekar samtidigt att även villaägaren bär en skuld i det inträffade.
KAN GE FÄNGELSE
Enligt Martin von Arronet står det klart att villaägaren var skyldig att plugga eller ta bort påfyllnadsröret, avlägsna överfyllnadsskyddet samt anmäla till kommunen att oljecisternen var borttagen. Inget av detta var gjort, har Shells utredning kommit fram till.
Icke desto mindre kommer vi att ta på oss kostnaden för skadorna vi åsamkat honom.
På ekoroteln vid polisen i Kalmar har man just fått kommunens anmälan på sitt skrivbord, varför man i dagsläget inte kan uttala sig om skuldfrågan. Men åklagare Kenner Andersson vid åklagarkammaren i Växjö har rubricerat det misstänkta brottet som vållande till miljöstörning, vilket är ett oaktsamhetsbrott (se lagtexten nedan).
Brottet kan, enligt miljöbalken, ge upp till två års fängelse. En så kännbar påföljd lär dock inte bli aktuell och ännu har ingen delgivits misstanke som skäligen misstänkt. Beslut om detta fattas senare. Ärendet kommer att prioriteras, men polisens utredning väntas inte påbörjas förrän under april månad.
RUTINER SES ÖVER
Vad slutnotan för saneringen av källaren kommer att stanna på är svårt att säga exakt. Men skadorna uppskattas till flera hundratusen kronor, säger Martin von Arronet.
Han vill passa på att uppmana samtliga som tar bort sin oljepanna och byter till annan uppvärmning, att följa alla föreskrifter det vill säga plugga eller ta bort påfyllnadsröret, avlägsna överfyllnadsskyddet och anmäla till kommunen. Dessutom bör man anlita ett proffs, påpekar Martin von Arronet.
Och vi på Shell kommer se över våra rutiner, så att något liknande inte ska hända igen, säger han.
_____________________
Miljöbalken 29 kapitlet
1 § Den som med uppsåt 1. förorenar mark, vatten eller luft på ett sätt som medför eller kan medföra sådana hälsorisker för människor eller sådana skador på djur eller växter som inte är av ringa betydelse eller annan betydande olägenhet i miljön...
...döms, om inte behörig myndighet har tillåtit förfarandet, eller detta är allmänt vedertaget, för miljöbrott till böter eller fängelse i högst två år.
2 § Den som av oaktsamhet begår gärning som anges i 1 §, döms för vållande till miljöstörning till böter eller fängelse i högst två år.