Annons
Nyheter

Ölänningar i obromsat flygdrama

Nyheter • Publicerad 13 mars 2007

ÖLAND/KALMAR

Avslutningen på den sköna semesterveckan på Gran Canaria blev omskakande och dramatisk. På grund av hydraulikfel tvingades Boeing-planet, med närmare 200 passagerare, i sista stund byta landningsplats. Med utslagna bromsklaffar räckte banan i Kalmar inte till.– Stämningen i planet var spänd och kaptenen var tagen efteråt, det skakade och svängde rejält, berättar Stacketorpsbon Jan-Olof Olsson.

Annons

”På grund av dåligt väder tvingas vi gå till Malmö...” Efter en ”konstig” inflygning mottogs meddelandet från flygvärdinnorna med skepsis.

– Något var fel, jag hörde att de körde med hydrauliken och det lät inte som det brukar göra vid landning. Dessutom var det inte dåligt väder, i den fina och klara sikten och efter en kraftigt sväng vi kunde se Mönsterås och Borgholm därnere. Det var heller ingen turbulens, säger Jan-Olof Olsson, en av flera ölänningar som befann sig ombord på lördagens Air Europa-flight från Gran Canaria till Kalmar.

– En kille bakom mig sa ”att det här är inte bra, det är något fel på planet”.

SKAKANDE LANDNING

Stämningen ombord förändrades snabbt.

– Ingen trodde på det där med dåligt väder så det blev en viss oro.

Planet vände söderut, mot Malmö. På halvfart kändes det som och tio minuter innan land, ingen på Sturup meddelade kaptenen att de hade trubbel med hydrauliken ”and the flaps”.

– Även om landningen skulle bli konstig skulle vi inte vara oroliga. Det blev ingen panik, men mycket spänt med blickar hit och dit.

Landningen skakade om Boeing-planet och dess passagerare.

– Det kändes som om kaptenen tog ner planet i samma hastighet som den vi flög i hela vägen från Kalmar. Bara rätt ner och det vinglade rejält i sidled före landning och sen var var det full broms, det tjöt och planet skakade och han reverserade enormt.

Annons

Ändå gick det snabbt på landningsbanan.

– Normalt burkar man taxa in lugnt och fint till huvudbyggnaden. Nu svischade huvudbyggnaden bara förbi och vi hamnade långt ner på landningsbanan innan det blev stopp, jag kunde se staketet i slutet av banan.

RÄTT TAGEN

Efteråt mötte den unge och spanske flygkaptenen passagerarna.

– En kille i 25-30-årsåldern och han var rätt tagen. På engelska berättade han vad som hade hänt och efter en halvtimme fick vi gå av planet.

Passagerarnas vedermödor var inte över: en kvällslång väntan utan information från resebolaget Ving och utan förtäring vidtog.

– Vi landade vid 18-tiden och runt 21-tiden kom kaptenen ut till oss och berättade att det kunde ta fem minuter, fem timmar eller fem dagar för att laga planet och flyga till Kalmar. Då började många bli rätt så förbannade och några vägrade att flyga med det planet igen.

NATTEN I BUSSLösningen i natten blev bussar.

– De sista var väl hemma i Kalmar vid fyra-tiden på natten. Jag och min fru tog tåget dagen efter så det blev 23 timmars försening. Vi får väl se om vi kan begära ersättning.

Men slutet blev ändå gott...

Annons

– Ja, det var väl tur att vi inte landade i Kalmar utan riktiga bromsar, då hade vi väl hamnat i Smedby.

Flygincidenten innebar även att 146 charterturister, flera från Öland, på väg från Kalmar till Gran Canaria försenades kraftigt. Planet skulle ha lämnat Kalmar på lördagskvällen, men först natten till måndagen kom resenärerna iväg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons