Nyheter

Ölänningar avlider på väg till sjukhuset

Nyheter • Publicerad 10 februari 2011

ÖLAND/LÄNET

300 personer i länet dör varje år av hjärtinfarkt redan innan de kommer till sjukhuset. Detta motsvarar 20 procent, vilket placerar länet i botten jämfört med resten av landet.

– I Uppsala ligger dödligheten på 12 procent. Det motsvarar 120 liv i en jämförelse, säger Pär Hommerberg på Hjärt- och lungsjukas riksförbund som undersökt landets hjärtvård. Problemet i Kalmar län är alltså inte själva vården, den är som regel bra, utan att länsborna inte hinner ta sig till sjukhuset innan de avlider.

– Ur en allmänmänsklig synpunkt är det ju katastrofala siffror, hade 120 personer dött i trafiken hade det blivit ramaskri, konstaterar Pär Hommerberg. Han tycker att landstingspolitikerna som har heltidsarvode borde ha koll på sitt län och försöka förändra de negativa siffrorna. Under ett möte på torsdagen kommer han att föra ett samtal med de ledande politikerna.

SKYNDA PÅ PROCESS

– Det skulle förvåna mig om de inte känner till problemet. Siffrorna är ju rent ut sagt för jäkliga. De borde ha gjort någonting åt det.

Som det ser ut nu så ska en arbetsgrupp under en två-årsperiod ta reda på vart problemet ligger. Detta är en process som Pär Hommerberg nu vill skynda på.

– Vi måste kunna gå i mål tidigare med det här, det handlar ju om hundratals liv.

En orsak till att så många dör innan de får sjukhusvård kan vara de långa avstånden från till exempel ölands norra udde till sjukhuset. I sådant fall påpekar Pär Hommerberg att vägförbindelser och tillgång till helikoptrar måste ses över.

”BACKA BANDET”

Men han ser många möjliga hypoteser till de dystra siffrorna.

– Det kan hända om mentalitet, smålänningar kanske inte går till sjukhuset i onödan. Länet har landets äldsta befolkning och dessa är kanske inte så sjåpiga.

Dödligheten i länet på väg till sjukhuset har varit ett faktum under de senaste fem åren som hjärtvården undersökts.

– Det vi måste göra nu är att backa bandet och få svar kring åldrar, avstånd och annat som kan påverka varför så många avlider av infarkt innan de får vård.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.