Annons
Nyheter

Ölänning fiskade trots förbud

Nyheter • Publicerad 10 juli 2009

En öländsk fiskare fiskade piggvar med 350 stycken nät, trots att det rådde fiskeförbud under den aktuella perioden.

Fiskaren står nu åtalad för brott mot fiskelagen.

Annons

Den då 30-årige mannen är befälhavare på båten, med hemmahamn på Öland, som fiskade utanför Gotland i juli förra året. Det var kustbevakningen som uppmärksammade båten, när den lade ut piggvarsnät.

Eftersom det rådde fiskeförbud på piggvar, beordrade kustbevakningen att näten omgående skulle plockas upp. Mannen beräknade dock att det skulle ta ett dygn att bärga näten. Kustbevakningen bestämde sig därför för att preja fartyget. Tillsammans med befälhavaren och en besättningsman värderades näten till 100 000 kronor. Det är denna summa som åklagaren nu yrkar att mannen ska betala.

30-åringen erkänner brott mot fiskelagen och menar att han inte var medveten om förbudet. Efter upptäckten bärgades näten och sattes ut på ett område där piggvarsfiske var tillåtet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons