Annons
Nyheter

Ölandstjejer vann FN-kampanj

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

BORGHOLM/FÄRJESTADEN

En vit affisch med en mörkt brun fotmina, vid sidan en kortfattad förklaring, hämtad ur en uppslagsbok, av vad en mina är. Det är den nyaste affischen för FN-förbundets minröjningskampanj, tillverkad av två unga öländskor.

Annons

Röj-en-mina.nu är en kampanj som FN-förbundet bedriver för att samla in medel till minröjning på olika platser i världen. Förbundets nya affisch är utformad av Rebecca Wennberg från Borgholm och Linnéa Lundby från Färjestaden. De båda gick i våras ut Natur- och mediaprogrammet på Lars Kaggskolan i Kalmar. En uppgift under sista året var att utforma en affisch till FN-förbundets minröjningsprogram, en del i en rikstäckande designtävling.

– Vi hade inte en tanke på att vi skulle kunna göra något speciellt, men vårt bidrag blev ett av femton uttagna finalister från hela landet som fick komma till Stockholm. Och när vinnarna ropades upp var det vi som hade vunnit, säger Rebecca.

De vinnande bidragen kommer att tryckas upp som affischer och vykort för att användas inom kampanjen.

STUDIERESA TILL KAMBODJA

Vinsten i den rikstäckande tävlingen var en studieresa till Kambodja, ett land där det återstår mycket minröjning för att marken skall kunna användas av barn och vuxna utan risk för liv och lem. Den 21 november åker Rebecca och Linnéa tillsammans med FN-personal för att under en vecka på ort och ställe se hur minröjning går till.

– Vinsten har verkligen gett mig och Linnéa en bekräftelse i vårt designande. Jag har absolut blivit peppad, och jag vill gärna fortsätta på något sätt inom design och media, säger Rebecca Wennberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons