Annons
Nyheter

Ölandssyskon Årets Äggföretagare

Nyheter • Publicerad 7 november 2008

Idag delas priset ”Årets Äggföretagare” ut för första gången. Det går till syskonen Agne Thuresson och Yvonne Rydberg som sedan 35 år tillbaka bedriver äggproduktion på Thuressons hönseri i Spjutterum.

– Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma ett företag som under året uträttat något föredömligt inom den svenska äggnäringen, säger Henrik Larsén, ordförande för branschföreningen Svenska Ägg.

Annons

 Enligt juryns motivering visar Agne Thuresson och Yvonne Rydberg att allt är möjligt bara man vågar. De har utvecklat unghönsuppfödningen i Sverige och arbetar ständigt med djurskyddsfrågor kring äggproduktion. De skapar konkurrens genom att importera och sälja inredning till hönshus i Sverige. Dessutom har de nyligen börjat engagera sig i förädling av ägg genom uppköp av en pannkakstillverkare.

 – Thuressons hönseri är ovanligt eftersom företagets verksamhet täcker alla delar i äggproduktionen, från inredning för djuren i stallet till förädlade konsumentprodukter som pannkakor och plättar, säger Jenny Granefelt juryns ordf?rande!

Idag består verksamheten av flera olika delar, såsom äggproduktion, unghönsuppfödning och äggpackeri. Verksamheten växer stadigt. Totalt produceras 2 500 ton ägg per år. Det motsvarar cirka tre procent av den svenska äggproduktionen. På två år har nettoomsättningen ökat med cirka 12,5 miljoner kronor.

Agne Thuresson arbetar som vd och är huvudansvarig för unghöns och äggproduktion. Yvonne Rydberg är administrativt ansvarig för verksamheten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons