Annons
Nyheter

Ölandslimpan räddas av Löttorpsbagare

Nyheter • Publicerad 22 december 2006

LÖTTORP

Den äkta Ölandslimpan, den Sörens Bröd-signerade, har räddats.– Ölandslimpan har återuppstått. Jag kan limpan på min fem fingrar, säger Henrik Eriksson och ger betyget ”väl godkänt” till de första provbaken.

Annons

Anrika Sörens Bröd överlever som varumärke och förblir Öland troget. Räddare är Henrik Eriksson på Löttorps konditori.

– Jag har varit med och bakat limpan i 14 år. Att jag nu är ägare till limpan känns verkligen lustigt, men samtidigt härligt. Detta är vad jag vill och kan göra.

Henrik Eriksson är enligt prästbetyget 28 år och snabb matematik säger att han jobbat på Sörens Bröd sedan 14 års ålder. Slutade gjorde han i början på detta år för att med sambon Carina Eneman överta Löttorps konditori.

Och nu har han köpt de recept han så länge bakat efter.

– Jag ville inte att Ölandslimpan skulle dö, förklarar han.

– Det finns en stor efterfrågan på Ölandslimpan, jag vet att folk vill att den är kvar.

handlingslinje

Köpet av varumärket Sörens Bröd med receptet till Ölandslimpan har varit klart sedan några veckor, med undertecknat kontrakt i måndags.

Var produktionen ska ske är ännu inte klart.

– Det finns en handlingslinje gällande produktionen där vi överväger olika alternativ, berättar Henriks rådgivare Stefan Videgren på revisionsbyrån Addition i Borgholm.

Annons

– Förutom Henrik finns det två namn till i det bolag som bildats för produkterna från Sörens Bröd, men de två namnen går vi inte ut med nu. Det är också viktigt att påpeka att bolaget är helt fristående från Löttorps konditori, fortsätter han.

hittat smaken

Henriks första kollektion av Ölandslimpan i egen regi har gett ”gott” resultat.

– Smaken har jag, den har jag hittat. Men det går alltid att förbättra, för att få den rätta skorpan och ytan krävs stenugn och de limpor jag bakat har bakats i varmluftsugn, berättar Henrik, entusiastisk inför uppgiften att sprida ut Ölandslimpan till den hungrade och trånade massan.

– Det känns bra. Och för att få allt rätt har jag fått med mig en annan trotjänare från Sörens i Borgholm, nämligen Pasqualle Cappuccio.

– Han kan limpan lika bra som jag.

På frågan när limpan når konsumenterna är svaret lite oklart.

– Möjligen kan vi börja i en liten skala efter nyår, men den stora produktionen startar någon gång under våren, säger Henrik.

Stefan Widegren återkopplar till den långsiktiga planen.

– Nu kan ”vi” baka limpan med bra kvalitet, vad som återstår att jobba med är tillverkningskapacitet och distribution, företaget ska klara den volym limpan kräver.

Annons

värdig köpare

För Sörens Bröd i Borgholm innebär affären med Henrik Eriksson något av en slutpunkt.

– Jag och Bengt (Reinus) ställde oss frågan: ”Vem är mest värd att få köpa det?”

– Och då var det Henrik, han är ju nästan uppväxt på Sörens. Om jag förstått det rätt har han sprungit där sedan fjorton års ålder, säger varumärkessäljaren Peo Johansson.

Tre intressenter räckte upp handen och lade bud på det klassiska Sörens-märket där receptet på den anrika Ölandslimpan ingick.

– Högsta budet kom från fastlandet, men för oss har det hela tiden varit viktigt att Sörens Bröd med Ölandslimpan stannar på Öland.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons