Annons
Nyheter

Öländskt lantbrukskooperativ inspiration för palestinabönder

Nyheter • Publicerad 10 november 2008

FÄRJESTADEN

Under en vecka har sju palestinska bönder besökt Kalmar- och Ölandsområdet. Genom ett samarbete med Kooperation utan gränser, ska bönderna få kunskap och idéer om hur de kan utveckla sitt kooperativa arbete inom lantbruket.

Annons

På fredagen besökte de Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter. Bönderna kommer från bland annat Ramallah, Jeriko och Hebron. De är medlemmar i den kooperativa organisationen Economic and social development of Palestine (ESDC), som samordnar små kooperativ inom framför allt lantbruk och biodling.

– I Palestina är kooperativa lösningar väldigt viktiga. Eftersom vi är ockuperade krävs ett samarbete för att vi ska klara vår ekonomi, säger Jamal Mubaslat, projektkoordinator på ESDC.

UTVECKLA ARBETET

Sverigebesöket anordnas av organisationen Kooperation utan gränser, som genomför ett biståndsprojekt i Palestina.

– Tanken är att de ska lära sig och se hur vi jobbar med kooperation i Sverige, för att få idéer om hur de kan utveckla sitt arbete, säger Björn Jönsson, gruppens ledsagare från Kooperation utan gränser.

Organisationen har valt att besöka Kalmar och Öland för att det området har många små föreningar, som går att jämföra med de i Palestina.

MYCKET INFORMATION

– Vi har varit här en vecka och lärt oss mycket om det kooperativa systemet, fått information om struktur och hur man genomför affärer och projekt, säger Jamal Mubaslat.

Per Andersson på Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter ger bönderna en inblick i företagets uppbyggnad och visar dem runt i lokalerna. Männen antecknar, fotograferar och ställer mycket frågor. Särskilt intresserade är de av hur medlemmarnas finansiering går till, eftersom Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons