Öländska flickor såldes som sexslavar
Sjörövarna rövade bort de unga flickorna från Öland och sålde dem som sexslavar i Baltikum.
Det finns professorer som sitter och dammar på universiteten.
Och så finns det professorer som Dick Harrison...
Han är en av Sveriges mest produktiva populärhistoriska författare.
Dick Harrison är något så underligt som en populärhistorisk författare som är omtyckt av både historiker och läsare. När det gäller flertalet av hans författarkolleger på området så brukar det annars vara det ena eller det andra som gäller.
I tisdags kväll föreläste Dock Harrison på Eketorps borg under rubriken Ölands roll under äldre medeltid.
Det ska sägas direkt att lite drygt en och en halv timme med populärhistorikern ger mer än hela gymnasietidens samlade historielektioner.
Med entusiasm berättar Harrison om Öland runt 1200-talet:
Östersjön var på den här tiden ett område fyllt av sjörövare.
Öland var mitt i händelsernas centrum. Lübiska, danska och svenska korstågsfarare gjorde sista stoppet på Öland innan de for över till Baltikum för att i guds namn dräpa hedniska balter. Stormän som Birger Brosa skapade förläningar på ön, eftersom den var viktig både ur handelssynpunkt och ur krigsstrategiskt läge.
Och sjöfarare från Baltikum åkte till det gryende Sverige och Öland i synnerhet för att röva unga flickor som sedan användes som slavar på andra sidan Östersjön. Ett slags trafficking fast att det för 800 år sedan gick åt andra riktningen än i våra dagar.
Det rinner mycket öländskt blod runt Östersjön, konstaterar Dick Harrison.
Dick Harrison sätter öländska fornborgar och försvarskyrkor i ett större perspektiv. Tidigare har det talats om när, hur och varför som Öland kom att införlivas i det under 1200-talet riksbildandet av Sverige.
Enligt Dick Harrison handlade det inte om något val. Öland kom att införlivas i Sverige som ett skydd mot sjörövare och slavhandlare från den andra sidan Östersjön.
Man skyddar helt enkelt folk från att hamna i slaveri, säger Dick Harrison.
Om några veckor släpper historikern boken Slaveri - en världshistoria om ofrihet, den första av tre volymer.
Det finns idag 12,3 miljoner slavar i världen och det märkliga är att ingen bryr sig, säger Dick Harrison.
Ur hans synvinkeln är det märkligt att svenska politiker bryr sig så väldigt mycket om till exempel Israel och Libanonproblematiken när inte ett ord sägs för att komma till rätta med slaveriet.
Den klassiska bilden av slaveri är de cirka 11-11,5 miljoner slavar som forslades till Amerika från Afrika. Då hade man ändå 400 år på sig. Vi har alltså fler slavar i världen bara i dag, säger Dick Harrison.
Faktum är att slaveriet för svenskt vidkommande avskaffades först genom ett riksdagsbeslut så sent som 1845.
Dick Harrisons historiska böcker brukar sälja bra. Böcker om Birger Jarl och korståg har legat högt på försäljningslistor.
Mindre bra har försäljningen gått av hans mer kulturhistoriska verk.
Det anses kvinnligt och kvinnor köper inte lika mycket historia. Om jag bara var ute efter att sälja bra, då skulle jag göra en biografi om Herman Göring.
Med sina tre nya böcker hoppas han kunna nå en bred publik och få läsarna att upptäcka slavarnas värld.
Det är annars något som vi i Sverige sopat under mattan. Slaveri och sjöröveri är något som man talat tyst om.
Det är ingen bragd av mig att leta fram de här uppgifterna. Källorna finns. Det är bara det att ingen ställt frågorna tidigare, säger Dick Harrison.