Annons
Nyheter

Öländsk vindkraft sänker elpris

Nyheter • Publicerad 26 december 2007

På en elmarknad där vi börjat vänja oss vid ständigt stigande priser går Kalmarsund Vinds priser i motsatt riktning. Från årsskiftet sänker föreningen elpriset till sina medlemmar med drygt 14 procent.

Exklusive skatter och avgifter sänker föreningen sitt medlemspris från 14 öre till 12 öre/kWh. Lägger vi på dagens skatter och avgifter blir det nya medlemspriset 52,4 öre/kWh. Ettårspriset för en normalkonsument ligger på cirka 102,5 öre/kWh.

Annons

För en lägenhet som använder 2 000 kWh per år, sänker sin elkostnad med 1 000 kronor per år. Ett hushåll som använder 20 000 kWh betalar 10 000 kronor mindre per år jämfört med normala marknadspriser på el.

– Vi har hittills i år producerat över 20 procent mer el än planerat. I mitten av november nådde vi medlemmarnas samlade årskonsumtion av vindel, säger Lars Eriksson, ordförande i Kalmarsund Vind. Produktionen av vindkraft för halva november och hela december är bonus, som kan säljas till elmarknaden. Intäkterna stärker föreningens ekonomi och borgar för fortsatt låga elpriser till medlemmarna. Vi tillverkar inte bara utsläppsfri el, vi gör det också till ett mycket lågt pris, avslutar en nöjd Lars Eriksson.

Kalmarsund Vind bildades 2006 av Kalmar Energi. Föreningen äger tre vindkraftverk på Öland. Ett står på södra piren i Degerhamn och två på landborgen i Vannborga. Föreningen har knappt 500 medlemmar som äger de 5400 andelar.

– Vindkraftverken står på väldigt bra vindlägen. Alla tre tillhör de 10 mest producerande möllorna i sin storleksklass i Sverige, säger Staffan Larsson marknadschef på Kalmar Energi. Intresset för att bli medlem i föreningen är överväldigande. Vi har en kö på över 7000 andelar. Vi jobbar hårt för att bygga fler vindkraftverk. Vi har flera projekt på gång, men det tar alldeles för lång tid att få alla tillstånd och bygglov klara, fortsätter Staffan.

De projekt som ligger längst fram finns i Torsås, Borgholm och Mörbylånga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons