Annons
Nyheter

Ölandsfiskare träffar kommission i Bryssel

Nyheter • Publicerad 27 april 2006

SÖDRA ÖLAND

EU:s direktiv motverkar det småskaliga fisket, trots att unionen påstår sig vilja värna om detta. Och i Sverige möter man ingen förståelse, säger mörbylångabon May-Britt Landin, ordförande Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening, SYEF. I går åkte hon till Bryssel med en delegation för att förklara fiskarnas situation.

Annons

– Direktiven är utformade för det storskaliga fisket och vi har blivit överkörda av SFR (Sveriges Fiskares Riksförbund) och deras storskaliga politik i alla tider, säger May-Britt Landin, som säger sig representera landets småskaliga fiskare.

Hon tar en en kårehamnsfiskares påstådda ”tjuvfiske” som exempel på vad den krångliga byråkratin ställer till, vilket Ölandsbladet skrev om får några veckor sedan.

Kårehamnsfiskaren drabbades av de nya skärpta reglerna för torskfiske. Fiskaren hade missat att han var skyldig att söka om sitt tillstånd, vilket plötsligt gjorde honom till ”tjuvfiskare” i myndigheternas ögon.

”DE JAGAR BYXORNA AV OSS”...

– Och de jagar byxorna av de småskaliga fiskarna för att de råkar landa fisken vid fel tidpunkt. Snart ser de oss som brottslingar allihopa, fnyser May-Britt Landin.

Hon tycker att fiskarna åtminstone har rätt att kräva en viss framförhållning av myndigheterna. Det fick de inte när det hastigt och (o)lustigt meddelades att torsklicenserna skulle förnyas i fjol. Många var inte ens i land när länsstyrelsens brev med beslutet damp ned i brevlådan, så de var inte ens medvetna om de nya reglerna, berättar May-Britt.

– De kan inte komma mindre än en vecka innan och säga att det plötsligt är stopp. Framförhållningen måste vara större.

De svenska makthavarna och myndigheterna ger May-Britt inte mycket för. Hon utlovades ett möte med jordbruksminister, tillika fiskeminister, Ann-Christin Nykvist, men henne har hon ännu inte fått träffa en och en halv månad senare. Inte heller Fiskeriverkets nytillträdde generaldirektör Axel Wenblad har hon fått komma till tals med.

...MEN I BRYSSEL LYSSNAR MAN

– På Fiskeriverket sitter det 340 personer, men de har ”för mycket” att göra för att ha tid med oss.

Annons

Därför vänder sig nu May-Britt och hennes delegation (bestående av SYEF:s sekreterare Marie Röhl, Grönhögen, Tord Karlsson, fiskare från Färjestaden, och fiskaren Bengt Larsson, Ronneby) direkt till fiskerikommissionen i Bryssel i stället.

Där skall de bland annat förklara att små båtar rimligen inte kan gå under samma bestämmelser som stora trålare och försöka få svar på varför det skall råda fiskestopp i Sverige, medan exempelvis baltländerna fiskar för fullt.

– Det finns många i Bryssel som är intresserade och är väldigt förvånade över vår situation. Vi är stolta över att vi kommit så här långt. Nu måste vi se till att vi får behålla det småskaliga fisket i Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons