Annons
Nyheter

Ölandsbutik vann ostkampanj

Nyheter • Publicerad 30 maj 2013

En ostkampanj har genomförts på Öland och en ölandsbutik har vunnit i ädel tävlan mellan sjutton butiker i länen Kalmar, Blekinge och Kronoberg om mest sålda osten.

Pristagarbutiken ska få sitt diplom och Ölandsbladet var där. Österbo gård i byn Dödevi, norr om Löttorp är platsen för överlämnandet av priset. Österbo gård är ett familjejordbruk, som drivs av Rosita och Bertil Karlsson och deras dotter Hanna.

Annons

Varför startade LRF ostkampanjen, vi frågar Håkan Lundgren, vice regionförbundsordförande i LRF Sydost?

– Vi vill framhäva de svenska böndernas ostproduktion. Det går åt 10 liter mjölk till ett kilo ost. Vi tycker att folk ska vara medvetna om vilken betydelse våra mjölkproducerande bönder har för vår försörjning. Vi anser också att Sverige har skyldighet som land att producera mat som räcker till våra egna behov. Man ska inte vara beroende av andra länders produkter för våra basbehov.

Hur stor är importen av mjölkprodukter?

– Vår import av mjölk och andra mejeriprodukter är begränsad till cirka 15 procent men köttimporten är uppe i 50 procent. Det blir problem vid kriser ute i världen och det är inte bra.

RAGNHILD OXHAGEN

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons