Annons
Nyheter

Ölands Stuguthyrning fick bakläxa av ARN

Nyheter • Publicerad 15 maj 2006

FÄRJESTADEN

”Alla stugor är besiktigade, en garanti för en bra semester”, lovar Ölands Stuguthyrning på sin hemsida. Nu har de fått bakläxa av Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Annons

Förra sommaren hyrde 80-årige Per Jonsson från Mullsjö en villa i centrala Borgholm genom färjestadsföretaget Ölands Stuguthyrning. Det tänker han inte göra om. För 11 795 kronor fick han, och de övriga fem i sällskapet, husera i ett ”renoveringsobjekt” under två augustiveckor.

Huset var undermåligt i många avseenden: dåligt städat, bristfälligt utrustat och möblerat, ej fungerande toalett, stopp i handfatet och smutsiga sängkläder, enligt Per Jonsson. Dessutom förekom det renoveringsarbeten i huset.

PENGAR TILLBAKA

– I rummen låg det trälister och i garderoberna skräp. Vi bad stugförmedlingen komma bort och titta, men det gjorde de aldrig, trots att de lovade, berättar han.

Ölands Stuguthyrning erbjöd dock ”en liten kompensation” samt ett annat boende.

– Det är tråkigt att huset inte motsvarade deras förväntningar, men jag gjorde vad jag kunde och de bodde ju kvar där hela tiden trots att de blev erbjudna två andra stugor, försvarar sig Mari Johansson, som äger stugförmedlingen tillsammans med sin make.

Det som erbjöds var två enkla trästugor som låg helt öde långt från affärer och annat, påpekar Per Jonsson, som anmälde Ölands Stuguthyrning till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Enligt ARN hade det förekommit ”vissa brister” i det förhyrda husets skick, möblering och utrustning, varför de rekommenderade Ölands Stuguthyrning att genast betala tillbaka 4 000 kronor, vilket stugförmedlingen också gjorde.

SKÖTTES DÅLIGT

Per Jonsson låter sig nöjas med detta, men tänker intehyra något mer hus på Öland. Nästa gång bor han hos släktingar i stället.

Annons

– Jag tycker att allt sköttes väldigt dåligt. Det hade inte behövts så mycket för att rätta till det nödvändigaste.

Mari Johansson påpekar att Ölands Stuguthyrning bara förmedlar husen, och att hyresvärden faktiskt kontaktades för att åtgärda bristerna. Men hon medger att villan inte besiktigades innan den hyrdes ut. Det hade dock gjorts tidigare.

– Och vi har hyrt ut den förut och det har aldrig varit några problem.

Kanske beror det på vad man har för förväntningar, tror hon.

– Man ska inte förvänta sig en lyxvilla när man hyr en stuga på Öland.

Oavsett om inte Per Jonssons förväntningar infriades och semestern ej blev riktigt som tänkt, tycker han ändå inte att allt var dåligt.

– Vi hade i alla fall tur med vädret.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons