Nyheter

”Ölands köpstad är på gång nu”

Nyheter • Publicerad 9 mars 2011

FÄRJESTADEN

För första gången på fem år har Ölands köpstad en centrumchef som jobbar heltid.

Birgitta Josefsson tror att köpstaden har alla möjligheter att utvecklas.

Den 1 mars tillträdde hon sin nya tjänst som centrumchef för Ölands köpstad.

– Mitt huvud är fullproppat av information och intryck. Men det ska bli spännande att se hur vi kan utveckla Köpstaden. Det är verkligen en utmaning, säger hon.

VÄRNA NÄROMRÅDET

Hon ser Färjestaden som ett område under expansion, med Köpstaden som navet i handeln.

– Nu gäller det för kunder, näringar och vi som bor på Öland att värna om det vi har. Köpstaden måste få kunderna att stanna och de som bor i Kalmar att vilja komma hit.

Men hon tror inte på att Köpstaden och Färjestadens handel ska jämföra sig med Kalmar.

– Vi får hitta vårat eget perspektiv. Hur samverkar vi med grannen så att det gagnar alla? Jag tänker åka runt till olika branscher och föreslå vad vi kan göra tillsammans. Och det som vi bestämmer att vi ska göra, det kör vi på.

FRIARE TYGLAR

För att locka besökare har Köpstaden den senaste tiden satsat på speciella arrangemang under veckosluten. Det kommer att fortsätta under hela året. Samtidigt fyller centret 20 år i år och det firas under en hel vecka mellan den 18 och 27 mars.

– Ölands köpstad är på gång nu, säger Birgitta Josefsson.

Under tiden pågår arbetet med att locka nya butiker till Köpstaden. Detta ansvar har tidigare legat hos ägaren A/S Ölands butikscenter, med säte i Danmark. Men i och med Birgitta Josefssons tillträde har ägarbolaget överlämnat mycket av bestämmanderätten till henne.

– Jag har fått rätt fria tyglar, och har fastighetsförvaltaren Pronordia som bollplank. Men de sitter ju i Stockholm och jag på Öland så jag har mer inblick i vad som behövs.

Och hon har en tanke kring hur utvecklingen ska gå till.

– Det gäller att få ihop en bra mix. Hittar vi bara rätt företagare så är det inga långa beslutsvägar, sådant har vi inte tid med. Inte om du tittar på vilken tid på året som Öland går tillmötes nu.

HOPPAS FÅ ORDNING

Sedan Hasse Ljung avgick som centrumledare 2006 har ingen av de tre efterföljande cheferna arbetat heltid. Vissa perioder har det inte funnits någon chef över huvud taget, och de senaste fem åren har driftteknikern Håkan Lindqvist totalt arbetat ett år ensam. Men Birgitta Josefsson bryter trenden och går in på en hundraprocentig tjänst.

– Nu hoppas jag att vi kan få ordning på det yttre, som blivit eftersatt. Fasaden, belysning och stolpar som står snett. Det är sådant jag inte har hunnit med i vinter, säger Håkan Lindqvist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.