Annons
Nyheter

Ölands befolkning bara ökar

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2007

ÖLAND

Borgholm och Mörbylånga är två av länets kommuner som haft högst befolkningsökning under första halvåret 2007. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Annons

Sett till befolkningsantalet tillhör ölandskommunerna de minsta i Kalmar län. Men trots detta visar SCB:s statistik att de sakta men säkert knappar in på de övriga. Med 33 respektive 34 nyinflyttade är Mörbylånga och Borgholm bland de fyra kommuner vars befolkning har ökat mest under första halvåret av 2007. Bara Vimmerbys och Oskarshamns kommuner har ökat mer.

– Totalt sett beror folkökningen på inflyttade eftersom det dött fler än det fötts, säger Inge Göransson, utredare på SCB:s enhet för befolkningsstatistik.

Inflyttningen är något som Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson talar varmt om.

MINSKNING I OKTOBER

De senaste 6-7 åren har fler personer flyttat in än ut ur Borgholms kommun. Bara första kvartalet 2007 flyttade 129 personer till kommunen, som däremot upplevde ett ras i oktober förra året.

– Då hade vi en rejäl befolkningsminskning som vi egentligen inte vet vad det beror på. Vi tänkte att det rörde sig om utflyttade högskolestudenter men det kan inte vara så enkelt, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

Hon gläds nu åt det positiva resultatet och menar att det framöver är fritidshusägarna kommunen måste satsa på.

– Många drömmer om att kunna bosätta sig på Öland och vi brukar vädja till fritidshusägare som bor på Öland större delen av året att mantalsskriva sig i Borgholms kommun, säger hon.

STÄRKER SKATTEBASEN

Mörbylånga följer trenden från förra året, då kommunen ökade med 115 invånare. I år räknar kommunalrådet Kent Ingvarsson med 75-100 nya personer.

Annons

– Det är positivt att så många flyttar in och det stärker skattebasen.

Han ser också att en baksida av ökningen är att det krävs mer kommunal service.

– Redan nu ser vi en stor efterfråga på barnomsorg, det är knappt så att vi hinner med. Men det är ju egentligen ett angenämt problem, säger Kent Ingvarsson.

För att möta befolkningsökningen jobbar kommunen nu med att se över de möjligheter som finns för att lösa framför allt barnomsorg men även annan service.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Även Mönsterås och Västerviks kommuner har ökat i befolkning men resten av länet har minskat. Hultsfred ligger sämst till med 70 förlorade invånare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons