Nyheter

Ölands Bank bjöd in öns gröna producenter

Nyheter • Publicerad 5 mars 2014

Prominenta talare och en god buffé med socialt mingel var verksamma lockbeten när Ölands bank i tisdagskväll bjöd in till sitt årligen återkommande lantbruksseminarium. Det var så verksamt att bankens VD Mårten Lindberg kunde hälsa över 200 deltagare välkomna till stora konferenssalen på Strand i Borgholm.

Inbjudna talare och frågebesvarare var inga mindre än landsbygdsministern, Eskil Erlandsson (C), landshövdingen Stefan Carlsson och LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson. Och med Erland Augustinsson som moderator blev det liv i luckan där framme.

Gemensamt för de tre talarna var den lättförklarligt positiva inställningen till svenskt jordbruk, något som åhörarna givetvis gärna noterade. Gemensam var också åsikten att de gröna näringarna i Sverige måste få möjligheter att producera mycket mera och att vi måste äta mera svenskt..

–  Målet är att Sverige skall exportera lika mycket mat som vi importerar, ty importen kan inte strykas helt eftersom vi är dåliga på att odla exempelvis ris och bananer, sade Eskil Erlandsson, som i sitt anförande redogjorde för det nya lantbruksstöd som i elfte timmen håller på att utformas i regeringskansliet.

”Fantastiskt”

Landshövdingen Stefan Carlsson höll sig som sig bör till det lokala planet och deklarerade att ”de gröna näringarna är motorn i Kalmar läns näringsliv”. Utan dem lider besöksnäringen, den andra viktiga motorn. Värdeordet ”fantastiskt” var hans gemensamma beteckning på de ”inhemska” storföretagens prestationer: Kalmar lantmän, KLS-Ugglarps, Guldfågeln, Södra Cell nämndes bland annat.

Och ytterligare pluspoäng fick han när han deklarerade att han fann det viktigt att framhålla att det inte enbart är jordbruket som bär skulden för Östersjöns dåliga status. Det finns syndare som man gärna glömmer bort i jakten på jordbruket.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.