Nyheter

Öland väljer bort larmcentral

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

ÖLAND

Genom Ölands kommunalförbund har Borgholm och Mörbylånga tackat nej till att ingå i den lokala larmcentralen som planeras i Kalmar.

– Det ekonomiska underlaget var inte tillräckligt för att vi skulle vilja satsa på det, säger kommunalförbundets ordförande Kent Ingvarsson (M).

– Man har sagt att kostnaderna inte ska vara större än de är idag, men det känns osäkert att kasta oss in i något okänt. Avtalet vi har nu har fungerat bra, säger Ölands räddningschef Bengt Andersson som representerar räddningstjänsten i Ölands kommunalförbund.

Sedan 30 år är kommunerna i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län anslutna till SOS Alarm. Om du ringer 112 idag så hamnar du hos en operatör på SOS Alarm i Växjö. När Kalmar får en ny brandstation, inom några år, planerar kommunen att starta en egen larmcentral. Den som ringer 112 skulle i så fall först hamna på SOS Alarm i Växjö, men därefter kopplas till en lokal operatör i Kalmar. Detta gäller bland annat larm till räddningstjänsten och trygghetslarm från äldre personer, men inte ambulanslarm eftersom de ligger under landstingets ansvar och landstinget har ett avtal med SOS Alarm.

TAPPAR TID

Kalmar kommun har erbjudit de sex grannkommunerna i södra länet att ansluta sig till larmcentralen, men samtliga har tackat nej.

– När vi fick förfrågan så övervägde vi att tacka ja. Men med förslaget följde ett ekonomiskt underlag där det inte fanns alla uppgifter vi behövde för att kunna tacka ja, säger Kent Ingvarsson.

Han är dock inte genomgående negativ till tanken på en lokal larmcentral.

– Visst ser jag fördelar, bland annat med lokalkännedomen. Men sedan finns andra frågetecken, säger han och nämner bland annat vidarekopplingen av larm:

– Det är risk att man tappar tid om larmen först ska gå till Växjö för att sedan kopplas vidare till Kalmar.

– Det är en fördröjning som inte känns bra. Fördelen när det kommer ett larm till SOS är att de direkt kan larma de enheter som behövs. Kalmar måste koppla tillbaka till SOS om de behöver skicka en ambulans, säger Bengt Andersson.

Därmed inte sagt att kommunalförbundet säger nej för all framtid.

– En del bitar behöver utredas vidare, men det får i så fall ske på Kalmarsidan. Och även om vi inte går in i larmcentralen så kan vi tänka oss att köpa tjänster därifrån, säger Kent Ingvarsson.

En tjänst som ölandskommunerna skulle kunna vara intresserade av är att låta äldre personers trygghetslarm gå till larmcentralen i Kalmar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.