Nyheter

”Öland, solen och vindarnas ö” Skolprojekt fick 50 000 kronor

Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

KÖPINGSVIK

Köpings skola har fått Teknikföretagens utmärkelse Årets Teknikutbildning Projekt 2008 och 50 000 kronor.

– Vårt projekt heter ”Öland, solen och vindarnas ö” och handlar om hur vi kan använda sol och vind som energi, berättar lärare Jan Pernbert.

Igår åkte lärarna Jan Pernbert och Sara Palm till Mariannelund för att presentera Köpings skolas projekt. Där delades vid en prisceremoni ut utmärkelsen som visar att Köpings skola får 50 000 kronor i projektpengar.

– Hela skolan från förskolan upp till sjätteklass och särskolan kommer att arbeta med projektet, berättar Jan Pernbert.

VINDKRAFT

Öland är så rikt på sol och vind som man kan omvandla till energi och det vill Köpings skola ta vara på. En del av pengarna ska man använda till att göra studiebesök vid Jordhamns skurkvarn, någon kvarn som fortfarande är i bruk och maler mjöl samt vid något vindkraftverk på ön.

– Vi kommer även att bygga ett modernt litet enklare och mindre vindkraftverk själva och även något nere vid bäcken vid skolan, säger Jan Pernbert.

ENERGIHUS

Eleverna kommer även att få bygga små energihus, med solceller och allt vad det innebär. Och här är designen lika viktig som funktionen.

– Nu måste vi komma i gång ordentligt och ta vara på den här möjligheten vi har fått genom att få de här pengarna, säger Jan Pernbert.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.