Annons
Nyheter

Öland samsas i länsmonter på turistmässan i Göteborg

Nyheter • Publicerad 23 mars 2006

GÖTEBORG

I dag inleds turistmässan i Göteborg, men denna gång blir det ingen egen ölandsmonter. I stället kommer ön samsas med länets andra turistattraktioner i en gemensam monter.

Annons

TUR 2006, årets turistmässa i Göteborg den 23–26 mars, anordnas i den gamla turistchefen Mitte Nilssons kölvatten och hennes efterträdare Gustaf Öholm har ännu inte haft tid att bryta ny mark.

– För att nå till ett mål behövs det en långsiktig strategi. Jag är mitt inne i det förändringsarbetet just nu.

Men han vill ändå inte beteckna detta som något slags ”mellanår” för marknadsföringen av Öland – långt därifrån.

– I år blir det visserligen en länsmonter i stället för en ölandsmonter, det är ett beslut som tagits i länsturistgruppen, men vi gör ändå vårt yttersta för att representera Öland. Jag känner mig lugn för den här satsningen. Det går lika bra att lyfta fram våra starka varumärken i en länsmonter. Jag ska se till att Öland sticker ut bland de andra och kommer personligen vara där och hänga i hälsenorna på så många jag kan, lovar Öholm.

LINNÉSATSNING I FOKUS

Det har höjts kritiska röster mot att Öland avstod från en egen monter i år och från en del håll har det till och med spekulerats i att TUR-mässan skulle ha tappat i betydelse i jämförelse med exempelvis den stora turistmässan i Holland, dit en öländsk delegation åkte i januari. Det tillbakavisar Öholm bestämt.

– TUR-mässan är ett av de viktigaste arrangemangen när det gäller att sälja in Öland. Under torsdagen är montern enbart vår under ett par timmar och vi kommer då lägga fokus på paketresor.

De närmaste dagarna kommer representanter från Ölands Turist, Ölands Skördefest, turistnäringen och de båda ölandskommunerna att mingla runt och försöka övertyga så många researrangörer som möjligt om öns förträfflighet. Kommunernas näringslivskontor har till och med chartrat en egen buss, vilket Öholm tycker är ett bra initiativ.

Förutom att på sedvanligt vis sälja in redan starka varumärken som Skördefesten, Victoriadagen och världsarvet, är huvudsyftet med årets mässa att sälja in den planerade Linnésatsningen, till vilket två personer avdelats särskilt.

EGEN MONTER NÄSTA ÅR

Annons

Gustaf Öholm talar hellre i begrepp som besöksnäring i stället för turistnäring. Det senare kopplar man lätt bara till sol och bad under sommaren, tror han.

– Och det är mer spännande att tala om nyasäsonger än förlängda säsonger. Visionen måste ändå vara att locka besökare under hela året.

Men för campingarna är onekligen sol och bad vid Ölands vita sandstränder ett av de starkaste argumenten. KronoCamping Öland satsar därför dubbelt upp på årets TUR-mässa, med representanter både från Saxnäs och Böda Sand.

– Vi hade planerat att inte delta, men ett erbjudande kom till KronoCamping Sverige om att dela monter med Rebnis (dataföretaget som bland annat är leverantör av bokningssystemet Turbo, reds anm) och vi tyckte att det var ett så generöst erbjudande att vi inte kunde tacka nej, säger Catrin Sörenson, vd på KronoCamping Saxnäs.

Även om det knappast är direkt gratis att delta på mässan, måste man ställa sig frågan vad det kostar att inte vara med, resonerar man på Saxnäs. Dessutom är det viktigt att se vad som är på gång i branschen och man får nya idéer och knyter värdefulla kontakter.

TUR-mässans betydelse skall alltså inteunderskattas, och nästa år lovar Gustaf Öholm att satsa fullt ut.

– Samverkan i ett regionalt perspektiv är viktigt, men man vill ju lyfta fram sina egna produkter. Öland är starkt nog att stå på egna ben och nästa år är min ambition att göra en alldeles enastående ölandsmonter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons