Nyheter

Öland säger ja till en kommun

Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

ÖLAND

En stor majoritet säger ja till kommun-sammanslagning på Öland - det visar Ölandsbladets unika opinionsundersökning ”Opinion Öland 2006”. 52 procent av de tillfrågade önskar att Mörbylånga och Borgholm förenas i en storkommun.

Inför valet 1998 genomförde Ölandsbladet en stor opinionsundersökning där huvudfrågan var, då som nu: ”Om det var kommunalval i dag, vilket parti skulle ni rösta på?”. Undersökningen blev en stor och pricksäker framgång och följdes upp 2002 och nu är det dags igen.

Årets opinionsundersökning bjuder på en stor skräll. I undersökningens andra fråga har opinionen sväng dramatiskt, från massivt nej såväl 1998 som 2002 finns det nu majoritet för kommun–sammanslagning.

52 procent svarade ja på frågan: ”Öland - en kommun, ja eller nej?”.

Endast 33 procent önskade att tingens ordning med två kommuner består.

norrlandskommun?

Noterbart är att opinionen svängt i båda kommunerna, även i det traditionellt starka nej-fästet Mörbylånga finns i dag majoritet för ja.

– Då har vi skrivit rätt i vårt valprogram, säger borgholm-moderaternas Eddie Forsman spontant.

– Varför ska Öland ha dubbla uppsättningar av allt? Det är bättre att lägga pengarna på bättre service till våra invånare, argumenterar han.

Andra är inte lika glada åt medborgarnas viljeyttring.

– Ska vi göra oss till en norrlandskommun, frågar sig mörbylångacenterns Göran Backrot och låter förstå att ett sådant scenario inte är att önska.

Tommy kommunalråd?

I partipolitikens värld verkar det inte bli tal om några större omsvängningar. Öns tre stora – socialdemokrater, moderater och centern – fortsätter att var just det – stora. Medan de små fortsätter att vara det – det vill säga små. Mest verkar hända i södern där centerns passeras av moderaterna och där socialdemokraternas talesman Tommy Eliasson lägger korten på bordet:

– Det få vara slut på mörkandet. Självklart vill jag bli kommunalråd.

Opinion Öland visar att socialdemokraterna är störst i Mörbylånga, men den borgerliga majoriteten består.

I norr lär även Lisbeth Lennartsson bestå – enligt ”Opinion Öland 2006” försvarar centern positionen från förra valet.

Läs mer om Opinion Öland 2006 i dagens tidning, den 8 juni.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.