Annons
Nyheter

Öland runt i en kulturbärare

Nyheter • Publicerad 6 augusti 2007

Ankan, galopperande järnsäng, apgunga. Kär bil har många namn. Och ser du en karavan med 20 stycken Citroën 2 cv i helgen så är det RAID Småland och Öland som är ute på äventyr.

Cirka 40 personer i 20 bilar har färdats till Öland från Borlänge, där ett världsmöte hållits under förra veckan. Då samlades kring 6 000 personer som alla hade en sak gemensamt – de älskar sina Citroën 2 cv.

Annons

POPULÄR RAID

Under världsmötet fick deltagarna skriva upp sig på så kallade raider, som skulle gå runt i Sverige. RAID Småland Öland var mycket populär men på den fick endast 20 bilar följa med så därför användes uteslutningsmetoden.

– De som kom längst ifrån skulle vara först med att följa med, säger Timo Murberger, en av arrangörerna för raiden.

ÅTTA VECKOR PÅ HJUL

Och allra längst ifrån kommer familjen Wedell/Lundgaard som rest ända från Sydney i Australien.

– Vi lånade en bil i Tyskland och har följt med en raid som gick före världsmötet. Då åkte vi från Tyskland, via Finland till Nordkap och avslutade i Borlänge, berättar Steve Wedell som tillsammans med hustrun Catherine Lundgaard och sonen Stefan Lundgaard sammanlagt kommer att ha varit borta i åtta veckor när de återvänder till Australien.

OTYPISKT BILGÄNG

När gänget samlas för lunch i Ottenby fylls halva restaurangen av bilälskare som glatt sitter och pratade.

– Och det är ett väldigt otypiskt bilgäng, det pratas inte hästkrafter utan snarare vilka resor och upplevelser man har haft med bilen. Det här är inte bilar, det här är kultur och bilen är en stark kulturbärare, säger Timo Murberger.

Bengt Samuelsson är nog en av deltagarna som varit ute på flest äventyr. 1968 skaffade han sin första Citroën 2 cv. Idag har han fyra sådana bilar med hustrun och de har varit med på världsmötena i snart 20 år.

– Första gången vi åkte på ett möte var sonen var fyra och dottern tre månader. Idag följer de med i egna bilar, så det kommer nya generationer, säger Bengt Samuelsson som genom mötena knutit många vänskapsband runt hela världen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons