Nyheter

Öland närmar sig ett eget historiskt museum

Nyheter • Publicerad 19 mars 2014

rågan har stötts och blötts. Lyfts upp och fallit. Nu skissas åter ramar till ett öländskt historiskt museum.

En förstudie är gjord och i maj sker ett möte mellan bland andra länsstyrelsen, ölandskommunerna och Kalmar läns museum.

– Det finns ett jättestort behov av att framställa Ölands historia, säger Karin Bergman, planeringsdirektör på länsstyrelsen.

Redan på 1980-talet fördes seriösa diskussioner angående ett historiskt museum på Öland.

– Nu tar vi ett nytag och ser om det är ett annorlunda läge nu, säger Karin Bergman som tror att förutsättningarna är annorlunda.

– Den öländska historian har aldrig visats samlat, utan på en rad mindre ställen och muséer. Men just som på Gotland behöver vi lyfta fram Ölands unika och spektakulära förhistora, det har inte gjorts tidigare.

Stärka regionen

Karin Bergman ser det som märkligt att detta inte skett tidigare, med tanke på alla arkeologiska undersökningar som utförts på Öland under åren.

– Jag kan inte riktigt svara på varför det blivit så. En del fynd är så spektakulära att de varit av nationellt intresse, som de guldsmycken som finns i Stockholm. Och det är av nationellt intresse, men det är också viktigt att stärka det regionala perspektivet och jag tycker det är synd att det inte gjorts tidigare.

Vänta med lokalisering

Enligt Karin Bergman strandade 1980-talets planer på att ölandskommunerna inte kunde komma överens om en lokalisering av museet.

– Men där tror jag kommunerna har kommit mycket längre idag, så det ska nog inte bli något problem.

Över huvud taget anser hon att lokaliseringsfrågan inte bör få särskilt stort utrymme i de inledande diskussionerna.

– Det finns för- och nackdelar i att lägga museet där det finns befintlig infrastruktur, eller att locka besökare till en plats som inte är välbesökt. Men med erfarenhet av hur det blev förra gången tror jag inte att vi ska köra fast i den frågan så här tidigt.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.