Annons
Nyheter

Öland måste bli bättre

Nyheter • Publicerad 3 april 2012

ÖLAND

– Vi måste inse att vi har en svag utgångspostion.

Annons

– Produkten är bra, men vi klarar inte av att kommunicera och är inte tillräckligt samspelta.

– Det finns uppförsbackar på vissa håll, så det gäller att ligga på.

Det var några av budskapen när Per Ekman på knosultföretaget Tendensor igår presenterade en undersökning av omvärldes bild av Öland.

Den har genomförts som en del i analysen inför den kommande turismstrategin som ska presenteras den 25 maj. 800 svenskar har fått svara på ett stort antal frågor om Öland och en mindre undersökning har också gjorts på de danska och tyska marknaderna.

FÖRVÅNANDE

De huvudsakliga slutsatserna från undersökningen är följande:

Den vanligaste associationen till Öland är Alvaret, följt av Ölandsbron, sol, natur och landskap, bad, att det är en ö och sommar. Däremot nämns Solliden och kungafamiljen mycket sällan.

– Ja, det blev vi verkligen förvånade över, säger Per Ekman.

Studien visar också att Öland klarar sig dåligt i konkurrensen med tre andra turistregionre; Gotland, Österlen och Bohuslän.

Frågan löd: Vilken av dessa platser skulle du helst besöka på semestern/flytta till/ha ett fritidshus/åka på konferens. Gotland är mest populärt när det gäller semester, fritidshus och konferens. Bohuslän och Österlen är mer populära att flytta till, medan yngre och låginkomsttagare väljer Öland oftare än andra.

Annons

Man har också ställt Borgholm mot Visby, Strömstad och Falkenberg på frågan om vart man helst åker på semester och vart man helst flyttar.

Visby populärast

Visby är, kanske inte helt överraskande, det populäraste resmålet, följt av Strömstad, Borgholm och sist Falkenberg. Man flyttar också helst till Visby, näst helst till till Falkenberg, därefter Strömstad och sist Borgholm.

– Resultatet speglar den lilla arbetsmarkanden på Öland och här hade vi velat vara bättre, säger Per Ekman.

Mest attraktivit med just Öland är Naturen/landskapet, följt av sol/klimatet, stränder, och bad.

56 procent av de tillfrågade kan tänka sig att besöla Öland och särskilt intresserade är kvinnor, boende utanför storstadsregionerna, de som har barn och de som ofta besökt Öland.

Under mars har två heldagsseminarier genomförts med cirka 45 personer som representerar politik, näringsliv och föreningsliv och denna månad fortsätter vägen mot en ny turismstrategi för Öland med fyra särskilda möten med intressenter i besöksnäringen och kommunerna.

På dagordningen står då evenemang, matupplevelser, rollfördelning offentlig/privat och marknadsföring, bokning och turistinformation.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons