Annons
Nyheter

Öland har höjt sin utbildningsnivå

Nyheter • Publicerad 3 september 2012

ÖLAND

Utbildningsnivån i landet blir allt högre. Fler och fler väljer att utbilda sig på universitet och högskolor. Fenomenet är även tydligt märkbart på Öland.

Annons

Skolplikten i Sverige gäller fram till det år medborgaren fyller 16 år. Alltså i de flesta fall grundskolan ut. Men nuförtiden betraktas även gymnasieutbildning som näst intill obligatoriskt, och frågan är om inte även högskoleutbildning snart kan inlemmas under begreppet ”skolplikt”.

Hursomhelst så väljer allt fler svenskar att skaffa sig en högre utbildning efter gymnasiet. Och det är inte enbart i de orter där högskoleutbildning finns att tillgå som trenden att gå vidare till högre studier märks tydligt.

Statistiska Centralbyråns (SCB) mätningar visar att andelen högutbildade har ökat i landets samtliga kommuner under den senaste tioårsperioden.

SKATTEKRAFT

Detta fenomen gäller även här på Öland. År 2 000 var andelen högutbildade i Borgholms kommun elva procent, i Mörbylånga snäppet högre, 13 procent.

Tio år senare har siffrorna ökat till 16 respektive 21 procent.

Mörbylånga kommun utmärker sig genom att ligga på andra plats i länet i utbildningsligan. Det är bara Kalmar som med sina 25 procent högutbildade ligger högre. (Sämst i länet är Hultsfred med enbart tio procent högutbildade medborgare).

De tunga, traditionella universitetsstäderna exempelvis Lund (50 procent) har, som redan antytts, betydligt större andel högutbildade i sina medborgarled.

Men återigen, landsbygdskommunerna hakar på trenden.

Och utbildningsgraden har, bortsett från en allmän positiv betydelse för kommun, även fått en högst påtaglig sådan – skattekraften.

Annons

INFLYTTNING

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) tror att den stora inflyttningen i kommunen medfört att utbildningsnivån också höjts överlag.

Men det är inte enbart utbildningsnivån som höjts rejält, även skattekraften har fått en rejäl skjuts uppåt.

– På knappt tio år har Mörbylånga kommun ökat sina skatteinkomster per capita från 106 000 år 2002 till 163 000 kronor 2011.

• Och du tror att det har med utbildningsnivån att göra?

– Jo det tror jag nog. Hög utbildning och väl avlönade jobb hänger oftast ihop. Men vi har också en väldigt bra småföretagarverksamhet i kommunen plus att många pendlar över bron till arbetsmarknaden på fastlandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons