Nyheter

”Öland har fantastiska förutsättningar för biobränsle”

Nyheter • Publicerad 6 februari 2006

MÖRBYLÅNGA

Öland är en ö full av möjligheter, inte minst när det gäller biobränslen, påpekar Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. I fredags gjorde han ett studiebesök på värmeverket i Mörbylånga, där kommunen nyligen gått över till fliseldning och hann även med en avstickare till Guldfågeln AB.

Besöket på ön var en del av Peter Erikssons biobränsle-turné i Kalmar län, där Öland verkar vara ett av de gynnsammaste områdena för denna typ av energi.

– Öland har fantastiskt goda förutsättningar med alla sockerbetsodlingar och Guldfågelns biologiska avfall som kan bli till etanol och biogas, tycker Peter Eriksson.

Vindkraftverken snurrar för fullt runt om på ön, vilket torde tilltala alla miljöpartister, liksom att bägge kommunerna numera producerar värme med hjälp av flis. Borgholm var först ut, men sedan tre veckor tillbaka har även Mörbylånga ställt om från olja till lokalt organiskt material, med flis från exempelvis Böda Kronopark.

– Det passar ju bra efter stormen Gudrun. Nu finns det hur mycket bränsle som helst.

MINSKADE KOSTNADER

Men omställningen kostade flis. Notan på biopannan uppgår till 22 miljoner kronor, en investering som tekniska chefen Karl-Gustav Johnsson dock är övertygad kommer att löna sig med tanke på att oljepriset ligger på 90 öre per kWh i jämförelse med flisens 15 öre. Hittills har kommunen haft en årlig värmekostnad för sina fastigheter på 6,5 miljoner.

– Vi har sett hur värmekostnaderna stigit och vi måste göra något för att inte få för höga hyror, förklarade Karl-Gustav Johnsson.

Tack vare den nya anläggningen räknar man med att komma ned i endast någon miljon kronor per år. Räknat per timma ger det en bränslebesparing på en femhundring vid drift på en megawatt från flispannan ”Hilda”, som är dimensionerat för hela 1,5 megawatt.

– Och vi kan komplettera med olja vid toppar eller om flispannan skulle sluta fungera, berättade Kenneth Lander, som arbetar i den varma och bullriga lokalen dagligen.

Ännu så länge levereras endast värme till kommunens egna fastigheter, exempelvis kommunhuset, Skansenskolan, Villa Viktoria, Lindero och Mörbylånga Bostads AB, men på sikt är tanken att kunna värma även allmänheten.

– Tanken är att kunna leverera till Mörbylånga samhälles västra delar under 2007, avslöjade Karl-Gustav Johnsson.

JÄTTESTEG FÖR MILJÖN

Den gröna delegationen med Peter Eriksson i spetsen, följd av Marie Utter, språkrörssekreterare, Jonas Löhnn, kommunalråd och språkrör i Kalmar, samt Jessica Lundgren, språkrör i Torsås, var överens om att flisvärmeverket är ett jättesteg ur miljösynpunkt.

– Det är underbart. Det gör att vi kan minska oljenotan och sårbarheten, och det här är det bästa sättet, anser Peter Eriksson.

Han var inte heller sen att påpeka att rot-avdraget, som kommit kommunen till del genom 5,8 miljoner i samband med omställningen, var Miljöpartiets idé.

– Nästa steg är att få fram biogasproduktion för drivmedel, sade Peter Eriksson innan han drog vidare till Guldfågeln för att se hur deras slakteriavfall kan komma till nytta i det avseendet – tankar som funnits under de senaste tio åren, men ännu inte lett någon vart.

Men nu är förutsättningarna kanske lite gynnsammare, med strängare regler för biologiskt avfall och bättre teknik att omvandla det till något nyttigt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.