Annons
Nyheter

Öland får en ny natursevärdhet

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2007

HÖRNINGE MOSSE

Just nu pågår röjningsarbetena för fullt i Hörninge mosse några kilometer sydost om Köpingsvik. Mossen, som är en av Ölands största kvarvarande våtmarker, ska återställas och bli ett attraktivt natur- och friluftsområde med god tillgänglighet och inte minst ett rikt fågelliv.

Annons

Borgholms kommun står som huvudman för projektet som beräknas vara klart i maj nästa år. Den totala budgeten ligger på 1 242 000 kronor, fördelade på 500 000 kronor från länsstyrelsen, 377 000 från Borholms kommun, 200 000 från Sparbanksstiftelsen, 145 000 från Arbetsmarknadsverket plus arbetsinsatser från markägarna kring mossen, berättar projektledaren Bertil Lundgren.

– Markägarna har varit med från början och är positiva till projektet. Två av dem, Stefan Johansson i Hörninge och Bo Lundqvist i Källingemöre, har djur som betar i området och de båda ingår i projektet. Hörninge mosse, som också brukar kallas Öjmossen eller Norra mossen, har en areal på 68 hektar och är drygt två kilometer lång och 300 meter bred. Den är till största delen bevuxen med gotlandsag, men här finns också blåtåtel, högstarrarter och vass. Träden domineras av björk och vide samt en del tall och brakved.

ORKIDÉER OCH ÄNGSHÖK

Hörninge mosse var tidigare en av Ölands främsta fågellokaler och har fortfarande stora botansiska värden med bland annat ett 20-tal orkidéarter.

– Men i slutet av 1970-talet fördjupades kanalen som leder ut vattnet med 80 centimeter och mossen började växa igen. Till detta bidrog även upphört bete, säger Bertil Lundgren.

En inventering visar att det fanns 29 fågelarter vid mossen mellan 1950 och 1977. Här kan bland annat nämnas svarthakedopping, stjärtand, skedand, vattenrall, rörhöna, ljungpipare, brushane, rödbena, svarttärna, brun kärrhök och ängshök. Men en inventering gjord mellan 2001 och 2005 visar att det endast fanns tio arter kvar vid mossen.

– Glädjande nog har ängshöken återvänt, de senaste två åren har ett par häckat i den norra delen.

Nu pågår alltså röjningen för fullt, ett arbetet som beräknas ta en månad i anspråk.

– Vi har anlitat en entreprenör från Sala som har specialmaskiner som kan utföra det. Det handlar om två pistmaskiner som utrustats med hydrauliska röjaggregat som mal ner buskarna. En vanlig maskin skulle inte kunna användas på mossen utan att sjunka ned, men pistmaskinerna med sina drygt meterbreda larver har ett mycket lågt marktryck, ja, till och med lägre än en människa, säger Bertil.

– Dessutom använder man en skotare till att avverka björkarna.

Annons

Hörninge mosse har också använts som torvtäkt i industriell skala, dels på 1870-talet och dels under andra världskriget. Om detta vittnar de torvgravar i mitten av mossen som har öppet vatten året runt. Men det finns också mindre, lömska och bottenlösa hålor där folk i trakten brutit torv för husbehov.

ATTRAKTIVT BESÖKSMÅL

Men när arbetet är klart kommer Hörninge mosse att bli ett attraktivt besöksmål, inte bara för ornitologer och botanister, utan även för en bred allmänhet. Förutom en potential för besöksnäringen, med cykel- eller gångavstånd från Köpingsvik, blir det även en resurs för de närliggande skolorna och här finns också tankar på att uppföra enklare övernattningstugor.

– Förutom röjningen kommer en rad åtgärder att göras. Utloppskanalen däms upp så att vattennivån höjs med 80 centimeter igen och det blir åter bete runt mossen. Vidare ska cirka 2 000 meter vandringsleder anläggas, med fyra olika ingångar i anslutning till lika många parkeringsplatser. Det blir också tre utsikt- och rastplatser, en handikappanpassad ingång plus informationstavlor, säger Bertil Lundgren.

Men projektet innebär också en förbättrad vattenhushållning och är även ämnat att höja Borgholms kommuns profil inom miljö, natur och naturturism. Och det bör nämnas att grundidén om ett så kallat vattenrike kring mossen väcktes för ett antal år sedan av naturkännaren Seppo Ekelund och moderatpolitikern Eddie Forsman.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons