Öland bra till på ekologiska matkartan
HALLTORP
För min del är kvalitet nummer ett. Det ska inte vara gifter och annan skit i maten.
Det tycker Jörgen Rasmussen på Halltorps gästgiveri.
Jörgen inledde torsdagens konferens på just Halltorp, där ämnet var Ska Öland behålla täten för ekologisk omställning av Matlandet Sverige?.
För så är det: Öland ligger i topp.
Gösta Skoglund, projektledare för Miljöresurs Linné, redovisade statistik som visar att Öland är nummer ett, räknat per antalet invånare, med 15 KRAV-certifierade matställen. Det är också bara Gotland som producerar mera ekologiska livsmedel än Öland.
EGEN TRÄDGÅRD
Jörgen Rasmussen, som tillsammans med hustru Helené basar för Halltorps gästgiveri numera, inledde som sagt konferensen, där det deltog politiker, kommunala tjänstemän och krögare från ön.
Närproducerat är det viktigaste av allt, menade han.
Vi ska bygga upp en trädgård på Halltorp, med växthus, så eleverna på restaurangskolan får lära sig hur man odlar grönsaker också.
Jag kommer att ta in så mycket råvaror som jag kan från Öland, vi ska bli ännu bättre på det än vad vi redan är, betonade han.
INTE ÅKSJUK MAT
Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C) fastslog att Öland ska vara bäst.
Jag vill ha närproducerad mat, inte åksjuk mat.
Gösta Skoglund lade till ytterligare en dimension till frågan om närproducerat:
Det ska vara både ekologiskt och närodlat, det är utmaningen.
Malmö angavs som ett gott exempel: där ska det om några år serveras ekologisk skolmat till 100 procent.
Även i Malmö köper man närodlat; fast mycket av inköpen sker på andra sidan bron, i näraliggande Danmark...
ÖLANDSPRODUCERAT
Just vad som är närproducerat tog Christer Göransson från Öland Skördefest upp.
Det är ett synnerligen tänjbart begrepp. Jag hör folk säga att är det bara inom 25 mils radie så är det okej.
Jag tycker att man skulle lansera Ölandsproducerat, så slipper man det snacket.
Christer berättade också om att många bussbolag hör av sig inför skördefesten för att höra var man köper bra potatis och KRAV-odlade produkter. Så skördefesten blir till en inköpsresa för bussresenärerna.
Anna Lindberg, företagslots vid Ölands Näringsliv, såg många möjligheter med det ekologiska tankesättet:
Det finns affärsmöjligheter i begreppet EkoÖland. Det kan bli en drivkraft för att utveckla företagen.
UNGA EKOÖLAND
Under torsdagen samlades också elever från restauranggymnasiet, Slottsskolan, friskolan i Färjestaden och Ölands Folhögskola för att diskutera ekologisk mat. Kontentan av det blir ett nätverk, Unga EkoÖland, där man med hjälp av hemsida och bloggar ska jobba vidare med en hållbar utveckling för maten på Öland.
Det finns mycket ambitioner hos de yngre på Öland, konstaterade kocken Erik Måneld, som i sitt yrkesliv kör ekologiskt till 100 procent.
Han berättade också för de närvarande på konferensen vad man ska satsa på för att arbeta mer ekologiskt och KRAV-märkt i köken.
Börja med mejeriprodukter, exempelvis mjölken. Ta sedan spannmål och potatis, var hans råd.
Erik berättade också att svensken i genomsnitt lägger 13 procent av sin inkomst på kläder. Medan maten kostar 12 procent.
Man satsar alltså mer på hur man ser ut utanpå än hur man mår inuti, konstaterade han.