Annons
Nyheter

Oklar vindkraftslag – gäller 10 megawatt på Öland?

Nyheter • Publicerad 31 mars 2007

ÖLAND

Den begränsning på 10 megawatts uteffekt för vindanläggningar på Öland är inte solklar. Inte ens experterna på Naturvårdsverket är helt säkra.

Annons

Alexandra Norén, handläggare av vindkraftsärenden på Naturvårdsverket, säger spontant:

– 10-megawattsregeln? Nej, det är inget som är obligatoriskt längre.

Du menar att lagen är bortraderad, att det är fritt fram på Öland för större anläggningar?

– Ja, begränsningarna finns inte längre.

Då är alltså länets stadsarkitekt, Ingegärd Widerström (se artikeln ovan), helt felunderrättad. Hon vet inte vad hon talar om.

– Hmmm, jag måste undersöka det här närmare, säger Alexandra Norén (för övrigt sommarölänning) och försvinner någonstans i byråkratins labyrinter.

Och nu blir det plötsligt andra, men oklara, besked.

– Det är inte obligatoriskt längre med tillståndsprövning av anläggningar upp till 25 megawatt. Det borde alltså innebära att begränsningsregeln faller, säger Ebbe Adolfsson, också han vindkraftsexpert på verket.

– Men å andra sidan finns 10-megawattsregeln kvar i texten i ett annat kapitel i Miljöbalken. Det blir lite konstigt det här.

FÖRÅLDRAD LAGTEXT

Annons

Ebbe Adolfsson begär en timmes betänketid för närmare lagstudium. Och Ölandsbladet återkommer efter tidsfristen.

– Nej, begränsningsregeln finns kvar för Öland, norra Bohuslän och vissa delar av fjällvärlden. Men, medger Ebbe Adolfsson, lagen är klart föråldrad. Den tar inte hänsyn till teknikutvecklingen på området.

Hur kan man då ändra denna föråldrade lagtext? Enligt Ebbe Adolfsson, räcker det med att eventuella exploatörer kräver en ändring ”så kommer nog regeringen att ordna det”. För övrigt anser Ebbe Adolfsson att naturresurslagen, dit vindkraftsproblematiken hör, bara är riktlinjer och inga egentliga lagtexter, även om det ändå råkar vara det.

Snurrigt? Men kontentan av det hela just för ögonblicket är alltså: Vindkraftsparker upp till 25 megawatt är inte tillståndspliktiga. Kommunerna kan själva säga ja eller nej – utom på Öland. Men begränsningsreglen här på ön kan förmodligen ganska enkelt utraderas om exploatörerna begär det.

– Riksdagen har klart uttalat sin mening om att vindkraften ska byggas ut. Och Öland hör tveklöst till ett av de bästa vindkraftsställena i landet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons