Annons
Nyheter

Ökat samarbete med Gotland

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2007

VISBY

Efter den lyckade nypremiären för färjeförbindelsen mellan Öland och Gotland har det här hemma talats om ett utökat turistiskt samarbete mellan öarna. 36 000 passagerare och 11 300 fordon blev resultatet för perioden 20 juni till 13 augusti och nu är förhoppningen att Destination Gotland förlänger säsongen nästa år. Men hur är tongångarna på Gotland? Jodå, visst finns det intresse för ett samarbete.

Annons

– Det har förts diskussioner om detta. Färjelinjen har varit mycket uppskattad och visst ser jag positivt på ett samarbete, till exempel när det gäller marknadsföring, säger Gotlands kommunalråd Eva Nypelius (c).

– Den här frågan finns dessutom med som en punkt i programmet för Gotlands Företagardag den 8 november och jag hoppas vi får ut något bra vid de diskussionerna.

Gotlands turistchef Anders Murat menar att det definitivt kommer att bli någon form av samarbete:

– Det vore idiotiskt att inte samarbeta, det är enbart positivt. Den 31 oktober hålls Årets Turistdag och då kommer vi att presentera våra marknadstankar. Från turistföreningen försöker vi få till stånd en förlängning av färjesäsongen med minst en vecka. En vecka till är OK, men helst skulle jag vilja se att den sträcker sig från maj till och med augusti, säger Anders Murat.

”1 + 1 = 3”

Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland, driver också frågan om ett utökat samarbete:

– Så ska det absolut bli. På Företagardagen har vi en programpunkt om vad detta kan betyda och jag vill hävda att en samverkan mellan grannregioner är mycket viktigt. Här finns det många gemensamma faktorer. I det här fallet blir 1 + 1 = 3, säger Per-Erling Evensen.

Just nu jobbar han med turlistan för nästa sommar. Den ska förhoppningsvis vara klar om några veckor. Klart är dock att Destination Gotland kommer att använda sina båda mindre snabbfärjor på Ölandstrafiken.

FLEXIBILITET

– Detta för att ge ökad flexibilitet, säger Per-Erling Evensen som ännu inte kan ge något besked om turtätheten.

Annons

Borgholm Energi har nyligen avslutat en justering av färjeläget i Grankullavik. Dels har man anpassat rampen för den andra snabbfärjan, Gotlandia II, och dels förankrat de stålspont som pålades ner inför sommarens trafik. Färjans vattenjetaggregat på 40 000 hästkrafter spolade nämligen bort det lösa materialet på botten så att sponten stod på berggrunden utan stöd. Men nu står de stadigt sedan man borrat ner ”stift” som låser dem.

– Är det redan klart, fantastiskt. Jag är imponerad över den drivkraft ni har på Öland, all heder för den, är marknadschefens kommentar efter att han fått beskedet av Ölandsbladet.

SPÄNNANDE

Den 8 november hålls alltså Gotlands Företagardag, och där kommer också Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson att delta tillsammans med Per-Erling Evensen och Eva Nypelius, i programpunkten ”Gotland Promotion och Ölandslinjen – sjösatta samarbeten.”

Och temat för hela Företagardagen är just samarbete, dels inom näringslivet på ön och dels mellan Gotland och omvärlden.

– Det ska bli spännande, båda öarna har samma möjligheter och samma svårigheter. Öland och Gotland som gemensamt resmål, inte minst för besökarna från norra Europa, är ju helt outstanding. Och det finns numera möjligheter till EU-projekt med det nya EU-programmet Småland och öarna, säger Lisbeth Lennartsson.

När det gäller den nya turlistan bör den vara spikad i god tid för att Kalmar Läns Trafik ska kunna matcha sin turlista med färjans ankomst och avgång. Detta för att undvika den fadäs som uppstod i somras, då bussen stack iväg från hållplatsen Nabbelund fem minuter innan färjan lade till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons