Nyheter

Ökad kvot ger hopp för fisket

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2008

ÖLAND

Östersjötorsken ökar i antal – och fiskekvoten med dem.

– Men vi kan inte prata upp fisken, trenden med avveckling måste brytas och högre kvoter ger större utrymme och större möjligheter, säger yrkesfiskarnas lokala ordförande Tore Johnsson, en av få kvarvarande yrkesfiskare på Öland.

Tiderna förändras. På 80-talet håvade torskfisket in storinkomster där den med båt och garn knappast kunde misslyckas. När pendeln svängde hamnade det kustnära fisket i en ond cirkel där allt magrare fångster tvingade fiskare att skrota båten medan de kvarvarande slogs med mindre kvoter, allt mer omfattande kontroller, köpbojkotter och anklagelser om tjuvfiske/överfiske. Den långa perioden av jämmerdal kan nu vara på väg att gå mot sitt slut. Kontroller och bojkotter lever kvar, men det yrkesfisket länge hävdat är numera även en sanning i EU.

UPPRYCKNING

Det så kallade östra beståndet av torsk har ökat kraftigt och därmed fattade EU:s jordbruks- och fiskeministrar på sitt rådsmöte i Luxemburg beslutet att öka kvoten med 15 procent. 10 000 ton i svensk kvot 2008 blir nästa år till cirka 11 500 ton.

 – Vi fiskare har ju sagt det länge, att bestånden ökar, säger Tore Johnsson ned viss belåtenhet från köksbordet i Böda.

– Att kvoten ökar ger oss fiskare större utrymme och större möjligheter. Jag hoppas att det ger näringen en positiv injektion och en indikation på att allting inte är negativt. Det som varit har inte varit bra för det kustnära fisket på Öland. Vad som behövs är en riktig uppryckning av flottan och kåren.

FLER FISKARE

Det Tore önskar se på böljan den blå är mer tidsenliga flytetyg ”vi behöver lite modernare saker att åka omkring med” samt fler kollegor.

– Jag hoppas på nyrekrytering, att vi kan få fler fiskare på Öland. Men det är ingen enkel resa dit. Det finns säkert intresse, samtidigt måste man ha inkomster för att överleva.

På frågan varför bli yrkesfiskare funderar Tore, vice ordförande i Sveriges Fiskareförbund, ett tag innan han svarar med ett:

– Varför inte? Torskfiske är ett bra och fritt yrke och jag är säker på att det finns intresse.

Förutom ökad kvot finns mer att glädjas åt. Åtminstone på lång sikt.

SYRESÄTTNING

– Just nu är det en jäkla skjuts på vattnet, till stor nytta för syresättningen. Det behöver inte alltid vara en västlig storm för att fixa syresättningen, säger Tore som dock i ett korta perspektivet förlorar på att vattnet i ”badkaret” Östersjön rusar fram och tillbaka.

– Massor med maneter i garnen, men ingen fisk, den är någon annanstans.

Till avdelningen positivt hör också:

– Tjuvfisket på den östra sidan av Östersjön har minskat betydligt. Där har stora krafttag gjorts, vilket gett effekt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.