Annons
Nyheter

OK för fler tomter i Borgehage

Nyheter • Publicerad 28 februari 2007

BORGEHAGE

CA Fastigheter i Kalmar har fått gehör för sin ansökan om att planlägga den nedre delen av sin mark i Borgehage för bostäder. Kommunstyrelsens arbetsutskott ser positivt på förslaget och har beslutat att uppdra till miljö- och byggnadsnämnden att ta fram en detaljplan för området.

Annons

– Ja, vi ser Borgehage som ett av få kvarvarande områden med en så attraktiv boendemiljö. Läget är fantastiskt med vacker natur runt omkring, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, och påpekar att vatten och avlopp är framdraget sedan flera år, så de investeringarna är gjorda.

Visserligen måste ledningarna förlängas till det nedre området, men det är ingen större sak utan kan lösas med ett exploateringsavtal, menar kommunalrådet.

– Jag tycker att Wingårdhs Arkitektkontor, som fått i uppdrag att ta fram förslaget, hittat en fin lösning där man tagit väl vara på miljön.

CA Fastigheter förvärvade för 12-15 år sedan gården i Borgehage, men har alltså ”legat” på den tills nu. Förra året gjordes en detaljplan för det övre området, närmast Övre Gärdesvägen, för 40 större tomter. Miljö- och byggnadsförvaltningen var emellertid tveksam till en planläggning av det nedre området, då det gränsar till så kallad Natura 2 000–mark med flera rödlistade arter.

”GRANNE MED KUNGEN”

I december gjorde CA Fastigheter en framställan att kommunstyrelsen omprövar det tidigare beslutet om detaljplan och att även det nedre området planläggs för ytterligare tolv tomter. Det ligger alltså närmare sjön, på fyra mindre åkerlappar, och skiljs från det övre av en skogsridå där ”de sällsynta skalbaggarna” har en bred passage till skogsområdet i norr. Om skogsridåns naturvärde ska vara osagt, men för tio, tolv år sedan avverkades flertalet av träden.

Det tillkommande området ligger alltså närmare sjön, dock inte på första parkett eftersom det redan finns bebyggelse nedanför. Men det krävs ändå en ändring av strandskyddsbestämmelserna innan en detaljplan kan antas. Men går allt enligt planerna blir det onekligen ett mycket attraktivt bostadsområde. I de kringliggande ekskogarna är det en intensiv näktergalssång i maj, här finns fasaner och rådjur och dessutom är det ingen genomfartstrafik.

Och den fåfänge kan ju skryta med att vara ”granne med kungen”...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons