Nyheter

Öga mot öga med politiker

Nyheter • Publicerad 16 maj 2011

MÖRBYLÅNGA

Varför är det viktigt att påverka sin tillvaro? Och hur gör man elever engagerade i demokratiundervisningen?

Det är frågor som lärarna på Skansenskolan har ställt sig, och beslutat att bjuda in politiker från kommunfullmäktige till ett möte med eleverna. Första träffen skedde på måndagen.

Tord Rosenqvist (S), Margareta Lööf Johansson (S) och Eva Folkesdotter Paradis (M) står längst fram i klassrummet hos 8A 1. Efter en kort presentation sätter de sig i varsin grupp och elevernas utfrågning kan börja.

LOKALA SKOLFRÅGOR

Margareta Lööf Johansson slår sig ner i en grupp med sju elever, där Rut Sigvardsson ställer de flesta av frågorna. Socialdemokraten får svara på varför hon valde sitt parti och hur det är att samarbeta med de andra partierna i fullmäktige. Men eleverna tar också sin chans att få svar kring lokala skolfrågor, som vad Margareta Lööf Johansson tycker om ett högstadium i Färjestaden och skolmaten.

– Hon är lätt att prata med och förklarar på ett bra sätt hur hon tänker. Annars kan politik verka ganska tråkigt, säger Rut Sigvardsson när Ölandsbladet får en pratstund med henne efteråt.

ENGAGERADE

Mötet med politikerna är ett sätt att öka den politiska medvetenheten bland eleverna.

– Graden av politisk medvetenhet är väldigt olika. Det finns de som är tydligt engagerade och vet väldigt väl vad de ska rösta på, och så finns det de som inte ser vårt ansvar i alltihop, säger läraren Yvonne Romarker.

Den här veckan kommer samtliga elever i årskurs åtta att träffa politiker från kommunfullmäktige. Därefter fortsätter demokratiarbetet, för att till hösten mynna ut i en politikerdebatt med efterföljande skolval. I höstas hölls ett likadant skolval, där Sverigedemokraterna avgick med segern.

– Jag hoppas det blir mer seriöst den här gången. Jag tror inte att alla tyckte att Sverigedemokraterna skulle vinna, för det skulle vara oroande, säger Rut Sigvardsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.