Annons
Nyheter

Offentligt svineri på torget

Nyheter • Publicerad 27 juli 2007

BORGHOLM

Polisen får in allt fler anmälningar om fylleri och svineri på torget i Borgholm.

Annons

– Det urineras offentligt, folk antastas och fylleriet är utbrett, berättar polisman Thomas Lönnqvist.

Efter en relativt lugn vinter och vår har torget i Borgholm återigen förvandlats till tummelplats för en grupp av tunga missbrukare.

– Det handlar om sex till tio personer som stör ordningen. De super, urinerar offentligt, skräpar ned, förolämpar och trakasserar förbipasserande – det svinas, konstaterar Thomas Lönnqvist, polisen i Borgholm.

Den drabbade allmänhetens svar är flera polisanmälningar, gruppens framfart accepteras inte.

– Flera klagomål och bara från igår (onsdag) finns det fyra inlagda händelserapporter om fyllon på stan.

TLLNYKTRING

Merparten av inslagen i ”svineriet” är rena lagbrott.

– Att dricka på allmän plats är ett brott mot den allmänna ordningsstadgan, att urinera på offentlig plats är förargelseväckande beteende och ger 800 kronor i böter vilket kan utfärdas på plats, att skräpa ner är brott mot miljöbalken och berusade personer kan omhändertas enligt LOB - och det sistnämnda gör vi nästan varje dag. Berusade personer tas in till Kalmar för att nyktra till, säger Thomas Lönnqvist med det luttrade tillägget:

– Och dagen efter är de tillbaka på bänken igen...

Polisen arbete är därmed mer av störande punktinsatskaraktär än långsiktigt effektiv.

Annons

– Det är vad vi kan göra. Att om möjligt få in dessa personer i behandlingsprogram, avgiftning och motivering ligger på kommunens bord.

BEKYMMER

Förutom mängder av alkohol florerar andra droger inom gruppen.

– Mest handlar det om alkohol, men naturligtvis förekommer det även narkotika hos en del av dem och då hasch och amfetamin. Det här får de tag på genom gamla kontakter.

Uppgifter till polisen gör även gällande att gruppen levererar alkohol till underåriga.

– Det finns info om langning och att ungdomar från högstadiet sitter med i gruppen, speciellt under helger. Det ska också ha funnits kontakter mellan en skara ungdomar och missbrukare vid skolavslutningen.

I stadshuset är kommunchefen Lars Frick mycket väl medveten om turbulensen strax intill.

– Det är ett bekymmer och jag har diskuterat frågan med socialen, men så vitt jag förstår är det inte mycket kommunen kan göra, säger han

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons