Nyheter

Oenigt om amalgam-sanering

Nyheter • Publicerad 12 november 2007

BORGHOLM

Fel bedömning, fel beslut och alldeles för dyrt. Miljö- och byggnadsnämnden i Borgholm totalsågas av miljöföretaget Sweden Recycling.

När Folktandvården flyttade från HSB-fastigheten på Tullgatan till alldeles nytt och eget tvärs över gatan genomfördes miljösanering av de gamla lokalerna (inklusive avloppsledningar) – detta på miljö- och byggnadsnämndens begäran. Uppföljande provtagning i en renslucka nedströms den sanerade avloppsledningen visade att den fortfarande finns kvar kvicksilverföroreningar varpå miljö- och byggnadsnämnden begärde nya insatser av Folktandvården, denna gång i form av utredning om ytterligare möjligheter till sanering.

Folktandvårdens ombud i frågan, miljöföretaget Sweden Recycling AB med säte i Hovmantorp, underkänner det mesta i kommunens bedömning och och närmast skrattar åt vissa tankegångar, däribland ”Amalgam innehåller kvicksilver – kvicksilver är ett av de allra giftigaste miljögifterna”.

– Varje påstående för sig är helt korrekt, men att likställa egenskaperna för amalgam och metalliskt kvicksilver är naturligtvis helt felaktigt.

– Påståendet skulle kunna jämföras att koksalt innehåller klor, som är ett kraftigt miljögift. Alltså skulle koksalt också vara ett kraftigt miljögift, skriver Ove Pettersson på Sweden Recycling till kommunen och dundrar för säkerhets skull på med ett knippe utropstecken.

Vidare påstår Sweden Recycling att den förorening som trots allt finns ”kommer att minska genom inverkan av annat avloppsvatten”. Alternativet, ytterligare sanering, bedöms som stor kostnad till liten nytta.

– Den totala kostnaden kan uppskattas till flera hundratusen kronor, tror Owe Pettersson och påpekar att föroreningshalten endast marginellt överstiger den av domstol fastställda saneringsnivån för fastigheter. Dessutom sägs mätosäkerheten vara betydande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.