Annons
Nyheter

Oegentligheter på Strandborg?

Nyheter • Publicerad 6 november 2007

KÖPINGSVIK

Inte en krona i tillgångar och ingen bokföring – männen bakom uthyrningsverksamheten på turistanläggningen Strandborg i Köpingsvik under sommaren 2005 är misstänkta för bokföringsbrott.

Annons

– Det verkar inte finnas något bokföringsmaterial överhuvudtaget, säger åklagare Thomas Hagman.

Det började tumultartat med hemliga planer, ombyggnation och inget alkoholtillstånd och slutade med övergiven anläggning, rensat konkursbo och misstankar om bokföringsbrott. I juni 2005 hyrde företaget Projektpoolen Anna AB in sig i turistanläggningen Strandborg i Köpingsvik. Hyresvärd var Håkan Cederberg-kontrollerade AB Cypressen, dotterbolag till Dämmans AB.

– Vi ser en vision och möjlighet att förlänga säsongen. I första skedet kommer Strandborg vara öppet fram till julborden i december, förklarade konsulten Vladimir Vucic, en av tre aktörer i övertagandet.

Med i konstellationen fanns även Bengt Lund, styrelseledamot och ägare av Projektpoolen Anna AB, samt en krögare från Lammhult.

”SHIT HAPPENS”

I intervjun med Ölandsbladet förklarade trion att Bengt Lund var hotell/uthyrningsansvarig medan krögaren hade att driva restaurangdelen.

– Det vi gjort är en ansiktslyftning på 20 punkter. En kraftig restaurering som ska ge Strandborg ett nytt ansikte utåt, förklarade Bengt Lund vidare.

Verksamheten på Strandborg tog dock tvärstopp direkt. Krögaren försvann snabbt ur bilden, enligt Bengt Lund på grund av sjukdom, rörelsen fick inget alkoholtillstånd eftersom samtliga inblandade hade grava anmärkningar mot sig och endast uthyrningsverksamheten fungerade på den slarvigt och färgglatt ommålade anläggningen. Det missade alkoholtillståndet kommenterade Håkan Cederberg med orden: ”Shit happens!” Säsongen 2006 gick Strandborg på sparlåga, där driften var koncentrerad på rumsuthyrning under några få sommarveckor. Restaurangdelen stod outnyttjad. Enligt uppgifter till Ölandsbladet kan verksamheten då ha drivits av ”Vladimir Vucic AB”, i konkurs i augusti 2007.

STORA SKULDER

Den 7 mars i år försattes Projektpoolen Anna AB i konkurs på begäran av kronofogdemyndigheten. Av konkursförvaltare Peter Savins utredning framgår att Vladimir Vucic gick i personlig konkurs redan året innan, i februari 2006. Månaden efter, i mars 2006, försattes även Lammhult Värdhus AB, ett bolag Vladimir Vucic drev genom fullmakt, i konkurs. Enligt förvaltarberättelsen var Vladimir Vucic ansvarig för verksamheten på Strandborg. Bengt Kund beskrivs som finansiär, mentor och aktieägare.

Annons

Vid konkursdagen var Projektpoolen Anna AB rensat på tillgångar. Konkursförvaltaren kunde vare sig hitta fasta tillgångar eller pengar i kassan. Däremot fanns stora skulder: 159 382 kronor till staten, 122 128 kronor till enskilda fordringsägare (bland annat 15 000 kronor för reklamradio) och drygt 1,4 miljoner kronor i hyresskuld till Håkan Cederberg. Från Peter Savins utredning: ”Under tiden den 15 maj 2005 till den 1 oktober 2005 skulle fastigheten förhyras kostnadsfritt. I gengäld åtog sig konkursbolaget att åtgärda brister i fastighetens skick till en kostnad av 2,5 miljoner kronor exklusive mervärdesskatt. Från och med den 1 oktober 2005 till och med den 30 september 2006 skulle konkursbolaget utge en hyra om totalt 1,1 miljoner exklusive mervärdeskatt.”

INGEN BOKFÖRING

Förutom renons på tillgångar saknade bolaget bokföring. Peter Savin i förvaltarberättelsen:

– Vid konkursutbrottet uppgav Bengt Lund att all räkenskapsinformation skulle finnas hos Vladimir Vucic i Vetlanda. Lund åtog sig att uppmana Vladimir Vucic att överlämna räkenskapsinformationen till mig.

Av detta blev intet.

– Jag har tvingats att avge min förvaltarberättelse utan tillgång till någon som helst räkenskapsinformation, skriver Peter Savin i ett fax till tingsrätten för att i förvaltarberättelsen konstatera:

– Utredningen har gett mig anledning att underrätta åklagarkammaren om misstanke om brott mot borgenärer.

BROTTSMISSTANKE

På åklagarkammaren i Kalmar har Thomas Hagman nyligen fattat beslut om förundersökning mot Projektpoolen Anna AB.

– Det finns misstanke om bokföringsbrott, jag rubricerar det som ett enkelt sådant. Peter Savin säger att han inte fått någon bokföring och jag ska undersöka om det stämmer. Det verkar inte finnas något bokföringsmaterial överhuvudtaget, vilket är det stora problemet, säger åklagare Hagman till Ölandsbladet.

Enligt uppgift återtog Håkan Cederberg driften av Strandborg denna sommar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons