Annons
Nyheter

Odlingen som ska gå upp i rök

Nyheter • Publicerad 23 februari 2007

HOLMETORP/FÄRJESTADEN

Går det vägen är de först i Sverige med att tillverka pellets av industrihampa. I onsdags togs några av de första stegen på färden när Ekopellets Jonas Rudman hackade den första hampaskörden.

Annons

Att Anders Mobergs Jaguarhack inte är helt anpassad till den sega hampaväxten står klart ganska snart. Redan efter några meter är det tillfälligt stopp i maskineriet, men Jonas Rudman kan konstatera att det som hittills producerats ser tämligen lovande ut. Kanske ska det gå att pressa den hackade industrihampan till ekologiskt pellets, trots allt.

Vad gör den ekologisk?

– Man sprutar den inte och så kan man lägga på ekologiskt gödsel, förklarar Rudman, som tillsammans med Mathias Jonasson startat företaget Ekopellets.

I delar av den gamla Procordiafabrikens lokaler ska de producera pellets av granspån, spån/rapskaka och framför allt industrihampa. Det råder stor efterfrågan på pellets. Men spån är en bristvara.

HÖGA ENERGIVÄRDEN

Redan i dag tillverkas briketter av hampa, utsädet har Jonas köpt av företaget bionic. Men pellets vore något helt nytt.

– Hampan ger höga energivärden och har samma askhalt som vanliga träbriketter. Det beror däremot på när man skördar, det verkar som om det blir bättre ju senare man skördar, berättar Rudman och tillägger att plantorna kan bli upp mot fem meter höga.

– Det ska vara frystorkat, fortsätter Håkan Johansson, som odlar hampa i Rockneby, men ännu inte påbörjat skörden av sina 2,5 hektar.

– Då har den inte bara högt energivärde, utan man slipper också bladen som har för hög askhalt.

Han är mycket nyfiken på den relativt nya affärsidén.

Annons

– Det finns ingen vetenskap att gå efter, men man måste hitta nya nischer här i världen.

BRA FÖR BÖNDERNA

Det tycker också sju åtta bönder på Öland som visat intresse för att odla cirka 70 hektar industrihampa för att sälja till Ekopellets.

– Det är bättre betalt än spannmål och så går det att odla på mark i träda, säger Rudman.

Han säger att skulle experimentet lyckas har de kapacitet för att bruka närmare 300 hektar energigrödor. Men han är en försiktig general och påpekar gång på gång att de först måste försöka pressa den skördade hampan, i vanliga standardmaskiner för pelletstillverkning, innan man kan slå på stora trumman.

Hur föddes idén?

– Det vet jag inte. Redan för tolv tretton år sedan försökte jag att göra pellets av halm, men det blev bara aska, skrattar Jonas Rudman.

Trägen vinner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons