Annons
Nyheter

...och Bredsättra stängs i höst

Nyheter • Publicerad 12 juni 2008

BORGHOLM

Utbildningsnämnden i Borgholm behöver sommaren på sig för beslut om framtiden för småskolorna. För barnen i Bredsättra skola, som går på sommarlov i dag, är framtiden utstakad – flytt under hösten till Gärdslösa.

Annons

Efter en årslång maratondebatt hamnade småskolefrågan återigen hos utbildningsnämnden, om än med kompromissade direktiv från de folkvalda i fullmäktige: ”stäng Bredsättra skola och organisera undervisningsverksamheten i samtliga övriga befintliga skolor på ett sådant sätt att pedagogiska vinster uppnås och investeringskostnader minimeras”.

”SOMMARLOV – BESLUT I AUGUSTI”

Svaret på hur utbildningsnämnden ska lösa fullmäktiges läxa dröjer. Skylten ”Sommarlov - beslut i augusti” är uppe, först rejäl sommarledighet sedan beslut.

– Nämnden tar upp frågan i augusti, meddelar ordförande Sven-Göthe Lidheim, (c), och berättar om en tid av stiljte.

– Efter fullmäktiges beslut har det varit väldigt lugnt kring omstruktureringen, det enda som händer är att vi förbereder förflyttning av elever från Bredsättra skola till Gärdslösa skola. Detta hinner inte bli klart till starten på höstterminen utan ska göras i den takt verksamheten medger, säger Sven-Göthe Lidheim för att i nästa mening förutse tämligen raskt tempo.

– Det borde vara klart första halvan av höstterminen.

FRISKOLEALTERNATIV I RUNSTEN

Lite på sidan om av småskoledebatten finns friskolealternativet i Runsten, ett sidospår som lever vidare i sin egen takt. Senast den 15 september ska Skolverket ha kommunens syn på saken.

– I underlag till beslut ska verksamheterna beskriva vilka konsekvenser en friskola får...och konsekvenser blir det, både när det gäller upptagningsområden och resurstilldelning, säger Sven-Göthe Lidheim, (c), som politiskt inte har några invändningar mot en friskole-etablering i kommunens sydöstra hörn.

– Och jag har också svårt att se att Skolverket ska ha några invändningar.

Annons

En höst med förändringar väntar hursomhelst, ett faktum som även gäller Sven–Göthe Lidheim personligen.

– Jag har fått erbjudande om jobb i Torsås kommun som studie- och yrkesvägledare från och med i höst och tackat ja, vilket innebär att jag avvecklar några av mina politiska uppdrag. Vilka det blir för jag en dialog med partiet om, men jag kommer att fortsätta i utbildningsnämnden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons